Lecserélte a pápa a vatikáni bank felügyelőit

2014. január 16. 17:33

Leváltotta a központi vatikáni bankot eddig felügyelő bíborosi bizottság elnökét és három tagját Ferenc pápa, január 15-én.

2014. január 16. 17:33

A bizottság tavaly februárban kapott 5 éves mandátumot XVI. Benedek pápától lemondása előtt 10 nappal. Ferenc pápa most csaknem teljesen megújította az öttagú bizottságot, egyedül Jean-Louis Taurant hagyta meg a helyén, a folyamatosság biztosítására.

A következő öt évben a bizottság tagja lesz a bécsi és torontói érsek, a római Santa Maria Maggiore pápai bazilika főpapja, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, valamint Pietro Parolin szentszéki államtitkár.

A bíborosi bizottság megújításával a katolikus egyházfő újabb lépést tett a központi vatikáni bank működésének átalakítására, amely része a tavaly beharangozott egyházi reformoknak.
 
A terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni nemzetközi előírásoknak eleget téve a banknál nyitott majdnem 19 ezer számlából tavaly 1200 nem egyházi számlatulajdonost szólítottak fel arra, hogy helyezze át pénzét más pénzintézetbe. A felszólítottak között volt Irán, Irak, Indonézia és Szíria római nagykövetsége. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!