Mindszenty legitimizmusa

2014. január 05. 11:00

Mindszenty legitimizmusa tény. Nem kell azt tagadni, nem kell a körül kertelni. Nincs senki kényszerítve se a hazában, se az emigrációban, hogy ebben egyetértsen vele.

2014. január 05. 11:00
Kertész Tamás

„Az első világháború és rövid életű forradalom után Mindszenty zalaegerszegi plébános lett és szembetalálta magát a nagy feladattal, hogy az ország újjáépítésén dolgozzon. Alig töltött egy-két évet Zalaegerszegen, mikor bejelentette, hogy egy új templomot és plébániát épít a nincstelenek negyedében a huszárlaktanya lovardája helyén. Hivatalosan a templom Jézus Szíve tiszteletére épült, de a hívek között elterjedt és tartotta magát a hír, hogy az új templom IV. Károly király emlékére lesz. Bár a hír megosztottságot okozott a hívek között, a többség a jószándékú, tragikus sorsú királyt szentnek tartotta és hitte, hogy egykor az Egyház hivatalosan szentté avatja. A hír, hogy az új templom IV. Károly emlékét hirdeti, eljutott a királyi családhoz is, mely azt elismerte azzal, hogy a templomba a szép, díszes szószéket IV. Károly király özvegye, Zita királyné ajándékozta.

IV. Károly több ízben megpróbálta, hogy Magyarországra visszamenjen és magyar király legyen. Egy alkalommal Szombathelyen is megjelent Mikes püspök vendégeként. A papok között szóbeszéd volt, hogy Mindszenty is találkozott a királlyal a püspöki palotában. Az egyházmegye papjai, míg egymás között elismerték a zalaegerszegi plébános legitimizmusát, azt is vallották, hogy ebben egyenes jellem, őszinteség és meggyőződés volt, nem pedig kegyek, rangok keresése, magas állásokra való hiú áhítozás. A legitimista Mindszenty semmi kegyet nem várt Horthy Miklóstól, a kormányzótól, akitől végeredményben függött, hogy ki lesz püspök Magyarországon. Róma ugyanis hallgatagon elfogadta a gyakorlatot, hogy a püspöki kinevezésekben a kormányzónak, éppen úgy, mint a királynak, joga legyen tiltakozni, sőt azt meg is vétózni.

Mindszenty legitimizmusa tény. Nem kell azt tagadni, nem kell a körül kertelni. Nincs senki kényszerítve se a hazában, se az emigrációban, hogy ebben egyetértsen vele. De aki az igazságot keresi és elfogultság nélkül ítéli meg Mindszenty legitimizmusát, annak el kell ismernie, hogy abban nincs önzés, nincs egyéni érdek, nincs megalománia, csak a magyar hazának és a magyar népnek őszinte, tiszta szeretete. Ismételjük: legitimizmusával nem lehet Mindszenty életszentsége ellen érvelni, de van lehetőség azzal lelki nagyságát kiemelni.”
 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2014. március 30. 13:29
Negyedszázad telt el a balliberális bolsevik rendszer bukása óta, és az általuk lerombolt Regnum Marianum még mindig a porban hever. Az ország és Európa szégyene.
Zokni
2014. január 17. 19:11
Mi a lópikula az a "Regnum Marianum"? De ne magyarázza el. Most a Regnum Viktorianum van érvényben.
Zokni
2014. január 17. 19:10
"Mindszenthy legitizmusa..." - írja. Ez valami vitaféle? Amikor a Monarchiát katasztrófába vezető Habsburg-ház trónfosztásának "legalizálása" elutasításáról szó sem lehetett? Egy bizonyítékkal több arra, hogy lássuk: a szerencsétlen püspök politikai érzékelése eleve hiányzott, és vakságában csak az "isteni sugallat" irányíthatta. Egye fene. Legyen ő is boldog.
Akitlosz
2014. január 17. 19:10
"Valójában a Magyar Apostoli Királyság meg sem szűnt, mivel azt csak egy TELJES népszavazással lehet elérni" Ez melyik jogszabályból következik? Magyarország nem istneé, hanem a magyaroké. Nem isten alapította Magyarországot, hanem Árpád és a többi vezér, s közülük egyiket sem hívták Máriának. Te és a többi legitimista ugyan nem Magyar Királyságot akartok, hanem a labanc habsburg uralom visszatértét, ami nagyon nagyon nagyon nem ugyanaz. A történelmi magyar alkotmány biztosítja a szabad királyválasztás jogát, s az ellenállási jogot is, amely jogokat az országot elfoglaló, birodalmukba bekebelező habsburgok vettek el a magyaroktól. A magyar trón NEM ÖRÖKLŐDIK! A magyar király választott tisztségviselő, ez már az első király idején is így volt, sőt korábban a nagyfejedelmek idején is. Semmiféle olyan magyar jogszabály soha nem létezett, amely trónöröklést írt volna elő. Éppen ti labancok vagytok a kommunisták után a második legnagyobb akadályai a Magyar Királyság helyreállításának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!