Bűnbánó levelet írt halála előtt Kirill pátriárkának Kalasnyikov

2014. január 15. 09:11

Halála előtt nem sokkal a Kirill pátriárkának írt levélében vallotta be Mihail Kalasnyikov, hogy lelkifurdalás gyötri, amiért az általa tervezett fegyver számtalan ember életét oltotta ki – tudósít a pravmir.com. A pátriárka álláspontja szerint ha a fegyverek a haza védelmére szolgálnak, támogatja az egyház megalkotóikat és használóikat is.

2014. január 15. 09:11

Az orosz fegyvertervező, az AK-47-es gépkarabély megalkotója december 23-án hunyt el életének 95. évében. 2012 májusában hosszú, érzelmekkel teli levelet küldött az orosz egyház fejének, amelyben arról írt, hogy gyötri a lelkiismerete az általa kifejlesztett fegyverrel megölt áldozatok miatt.

Kalasnyikov korábban visszautasította, hogy felelősség terhelné a gépfegyverével meggyilkolt számtalan ember haláláért – tudósít a pravmir.com, ismertetve az Izvesztyija című orosz napilapban hétfőn publikált levelet.

„Ugyanaz a megválaszolatlan kérdés jön elő újra és újra: ha a fegyverem életeket követelt, akkor lehetséges, hogy én, mint keresztény és ortodox hívő felelős vagyok a halálukért? – írta levelében Kalasnyikov. – Minél tovább élek, annál inkább szöget üt a fejembe ez a kérdés, és annál kíváncsibb vagyok, miért engedi az Úr az embereknek, hogy az irigység, kapzsiság és agresszió ördögi vágya kerítse hatalmába őket”.

A feltaláló azt is megjegyezte a levélben, hogy életében először 91 esztendősen lépett be egy templomba, és később megkeresztelkedett. A levelet úgy írta alá: „Isten szolgája, a feltaláló Mihail Kalasnyikov”. Az Izvesztyija ugyanakkor azt írja: Kalasnyikov lánya szerint egy pap segített apjának a levél megfogalmazásában.

Kirill pátriárka sajtótitkára tájékoztatása szerint megkapta a levelet, és válaszolt is arra. A válaszban kifejtette, hogy ha a fegyverek a haza védelmére szolgálnak, az egyház a megalkotóikat és a fegyvereket használó katonákat is támogatja. „Kalasnyikov az ország védelmére alkotta ezt a fegyvert, nem azért, hogy terroristák használhassák Szaúd-Arábiában” – fogalmazott a sajtótitkár.

A becslések szerint az előző évtizedekben több mint százmillió Kalasnyikovot fegyvert adtak el világszerte. Megalkotója eddig mindig az ezeket megvásárló országok politikáját tette felelőssé az emberek haláláért. 2008-ban azt is leszögezte: fájdalmas látnia, hogy bűnözők is lőnek a fegyverével.
 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2014. január 20. 14:31
Édesapám nagy elismeréssel beszélt a kalasnyikovról. Kb ez volt az egyetlen dolog, amit dicsért a hadsereggel kapcsolatban. Visszatérve Kalasnyikovhoz: hol a határ? Vétkesek-e mondjuk az M16-ot tervező amerikai mérnökök? Vagy azok, akik a Szaddam Husszeinnek vagy a táliboknak adott amerikai fegyvereket csinálták?
Csomorkany
2014. január 18. 10:20
A fegyver kérdése a hatalom kérdéséhez vezet, a hatalom kérdése pedig a legitimitás versus zsarnokság kérdéséhez. Ha a hatalom legitim, tehát a hatalom alatt állók által önként elfogadott uralom, akkor joga van a fegyverekhez, és a fegyver tervezője nem vétkezik. Ha a hatalom zsarnokság, tehát terrorral rátelepszik a hatalom alatt állókra, akkor fegyvert adni a kezébe vétek. Tudom, hogy két bekezdésben nem járható körül a különbség a két uralmi forma között, de a különbség létét nihilizmus lenne tagadni. A legtöbb ember meg tudja válaszolni azt a kérdést, hogy a sztálini Szovjetunióban, vagy az 1949-es USA-ban élne szívesebben. Namost Kalasnyikov nyilvánvalóan egy zsarnoki hatalmat szolgált, de az igaz, hogy amikor megtervezte a fegyverét, akkor ez a zsarnoki hatalom épp egy legitim célért: a német támadás elhárításáért küzdött. Viszont 1949-ben már nem ez volt a helyzet, és úgy tűnik, Kalasnyikov végig, az elmúlt évtizedekben kiszolgálta a zsarnoki rendszert.
Csomorkany
2014. január 17. 20:39
Nincs összehasonlítási alapom, mert klasszikus kalasnyikov nem járt a kezemben. Valamelyik tiszt mondta, hogy szerinte a mi AMD-nk már egy elrontott fegyver, és a régi kalasnyikov az igazi. De lehet, hogy nem volt igaza. Az biztos, hogy számomra jó illusztráció volt William Blake-hez: Tigris! Tigris! éjszakánk Erdejében sárga láng, Mely örök kéz szabta rád Rettentő szimetriád? (Szabó Lőrinc fordításában)
kgyula
2014. január 17. 19:05
Miért lett volna elrontott Kalasnyikov az AMD? Igaz, kevésbé volt pontos, de a Kalasnyikov sem az a kimondott pontlövő fegyver. Az AMD-65 meghatározott célra kialakított, tökéletes deszant-karabély, ahogy az elnevezése is mutatja (AMD = automata módosított deszantfegyver).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!