Az ortodoxia lehetősége az ökumenében

2014. január 20. 12:16

Számomra a legfurcsább gondolat az ökumenében az, hogy minimalizálja a teológiai azonosságot.

2014. január 20. 12:16
Brátán János

„Érdekes számomra az a nyilvánvaló tény, hogy a kereszténység nagyobbik fele - az »és Fiútól« kiegészítéstől eltekintve - nemcsak hogy vallja, de el is mondja e Hitvallást liturgiában a maga helyén. (Itt elsősorban a katolikusokra és az ortodoxokra gondolok.) Ezek a mondatok - megítélésem szerint - kielégítőek lennének egy közös teológiai párbeszéd alapjaként, hiszen fenntartások nélkül fogadhatja el ezt akár egy protestáns is. Nem véletlenül: az egyháztörténet egyik legmélyebb rétegéhez tartozik, az I. és II. Egyetemes (más néven: Ökumenikus) Zsinaton fogalmazták meg ezt a formulát.

S az út a visszatéréshez is éppen ez lehet: a Katolikus Egyház és az Ortodox Egyház egyaránt elfogadja az első hét Egyetemes Zsinatot. Ha ezekből a zsinatokból indulunk ki, akkor eljuthatunk azokhoz az alapvető dogmatikai kérdésekhez (és válaszokhoz) amelyek közelebb vihetnek a keresztények közötti teológiai párbeszédhez. Nem szervezeti, nem liturgikus és egyéb közösségről beszélek, hanem kifejezetten a tanítás területéről, ami - sokak szerint - a legingoványosabb út. Véleményem szerint azonban nem.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!