Tetszik az új magyar alkotmány az orosz egyházi vezetőnek

2013. december 18. 00:12

Erdő Péter bíborossal, Orbán Viktor miniszterelnökkel, Kövér László házelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is találkozott hétfőn Hilarion metropolita, az orosz ortodox egyház külügyi vezetője.

2013. december 18. 00:12

Kövér László a találkozón úgy fogalmazott: a magyar és az orosz állam a történelem folyamán többször összeütközésbe került, de ez soha nem jelentette azt, hogy a két nép egymással szemben gyűlölettel viseltetett volna.

A moszkvai patriarchátus külügyi vezetője méltatta a magyar alaptörvényt, amely a magyar államiság fundamentumaként tekint a kereszténygyökerekre, és védi a házasság szentségét. Örömét fejezte ki, hogy Magyarország nyugodtan, méltóságteljesen a saját útján halad.

A találkozón Kövér László az Európai Unió válságát elsősorban erkölcsi természetűnek nevezte és csak ezt követően pénzügyi-gazdasági válságnak. „Az unióban azt mondják, hogy a kereszténység Európa múltjához tartozik, mi pedig a kereszténység évezredes értékeire a kontinens jövőjeként tekintünk” - fogalmazott a házelnök.
 
Az Országgyűlés elnöke beszélt arról is, hogy nagy megtiszteltetés lenne Magyarország számára, ha Kirill pátriárka és Ferenc pápa történelmi jelentőségű találkozására hazánkban kerülne sor. A maga részéről Hilarion támogatta az elképzelést.
 
Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel a miniszterelnökkel való találkozóról azt közölte, hogy a keresztény értékek védelme tekintetében teljes nézetazonosság volt Orbán Viktor és Hilarion megbeszélésén, amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. 
 
A metropolita nagyra értékelte az orosz ortodox egyház és a magyar kormány között a közelmúltban megszületett megállapodást. A magyar miniszterelnök pedig köszönetet mondott a doni áttörés évfordulóján tartott megemlékezésekért, valamint azért, hogy az orosz ortodox egyház nagy figyelmet fordít az oroszországi magyar katonasírok gondozására.
 
Az Erdő Péterrel való találkozóról nem adtak ki közleményt.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!