Felújítják a celldömölki volt bencés apátsági kolostort

2013. december 21. 21:30

300 millió forint kormányzati támogatással újítják fel a Vas megyei Celldömölkön a volt bencés apátsági kolostor épületét – jelentette be sajtótájékoztatóján szombaton Veres András szombathelyi püspök. A kolostor falai feltehetően freskókat rejtenek.

2013. december 21. 21:30

Veres szerint az egyházmegyének nem lett volna elegendő anyagi forrása a felújításhoz, de a műemléki védettség alatt álló épületet csak felújítás után tudják arra a célra használni, amire szerették volna, vagyis a Mária-kegyhelyre érkező zarándokok fogadására és a hitélet megerősítésére.

A kormány döntésének és anyagi támogatásának köszönhetően azonban hamarosan megkezdődhetnek az épület felújítási munkálatai, hiszen a kiviteli terveket az egyházmegye már korábban elkészíttette, az építési engedélyeket pedig megszerezték – fűzte hozzá.
 
Veres András elmondta: a bencés szerzetesrend 1990 után visszakérte az épületet, amely korábban évtizedekig világi célokat szolgált – a helyi tanács, majd az önkormányzat működött benne –, de a bencések a rend tagjai számának csökkenése miatt nem tudtak visszatérni Celldömölkre. Két éve ezért 99 évre átadták az épületet a Szombathelyi Egyházmegyének, az pedig a Szent Benedek katolikus általános iskola két első osztályát helyezte el benne, illetve a helyi plébánia közösségi célokra használja.
 
A püspök szavai szerint ezzel elsősorban az állagmegóvást igyekeztek szolgálni, de a kolostorépület víz- és csatorna-, valamint fűtési és világítási rendszere is felújításra szorul.
 
Kirner Zoltán plébános arról beszélt, hogy a tervek szerint a felújítás után az épület alsó szintjére költözne a helyi plébániahivatal, a felső szinten egy 60 férőhelyes zarándokszállást alakítanak ki, a nagyobb termeket pedig továbbra is egyházi közösségi rendezvényekre használják.
 
Varga Dezső projektmenedzser a sajtótájékoztatón elmondta: a kolostor festett falai feltehetően freskókat rejtenek, ezért a műemlékvédelmi szakemberek irányításával jelenleg vizsgálják a falakat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!