A siketek gyónását segítő eszközt dolgoztak ki

2013. december 21. 21:43

A siketek és nagyothallók gyónását segítő eszközt dolgozott ki egy nyugalmazott Fülöp-szigeteki származású pap.

2013. december 21. 21:43

A jelenleg a Szentszék jóváhagyására váró találmány ötletével a Fülöp-szigetekről származó, de az Egyesült Államokban élő Romuald P. Zantua rukkolt elő, hogy megkönnyítse a siketek és nagyothallók gyónását – számolt be a Fülöp-szigeteki püspökök hírszolgálata, a CBCP News.

Az eszköz gyakorlatilag két laptopból áll, amelyek speciális szoftveren futnak és exkluzív vonalon kötik össze a papot és a gyónni kívánó hívőt, akik így begépelhetik és elküldhetik egymásnak az üzeneteket.
 
A kizárólag gyóntatási célra használható számítógépek az amerikai jelnyelvvel kapcsolatos leírásokat és videókat is tartalmaznak, így a papok előbb-utóbb talán a laptopok nélkül is képesek lesznek kommunikálni siket híveikkel.
 
Zantua szerint a szoftver hacker-biztos, mivel az eszköz nem engedi meg harmadik fél becsatlakozását, és egyéb hálózati hozzáférést sem tesz lehetővé.
 
A hallássérülteknek általában nagyon korlátozott lehetőségeik vannak a gyónásra, egyebek közt a jelnyelvet ismerő papok korlátozott száma miatt. A gyónni kívánó siketek vagy jelnyelvet ismerő paphoz fordulnak, vagy leírják gyónásukat egy papírra, és átadják a lelkésznek – mondta Zantua.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!