Csak egy ponton fogadják meg Áder tanácsait zsebszerződés-ügyben

2013. november 18. 11:49

A zsebszerződések felszámolását célzó törvénnyel kapcsolatban az államfő több aggályt is megfogalmazott, de a parlament csak a választottbírósági kikötésen fog módosítani.

2013. november 18. 11:49

Áder kifogásolta, hogy a törvény alapján a termőföld tulajdon- és használati jogával összefüggő szerződéseknél választottbíróságként csak a Magyar Agrár- és Vidékfejlesztési Kamara mellett működő testület köthető ki, az ezzel ellentétes kikötés semmis, s ezt a törvény hatálybalépése előtt létrejött jogügyletekre is alkalmazni kell. Az előterjesztő ebben a pontban kiegészíteni javasolja a jogszabályt, így e rendelkezés nem lesz alkalmazható a törvény hatálybalépését megelőzően jogszerűen és jóhiszeműen kötött választottbírósági kikötésekre.

A köztársasági elnök további rendelkezésekkel kapcsolatban is aggályait fejezte ki, amelyek viszont a törvényben maradnak: például zsebszerződések semmisségéből eredő követelések bírósági úton továbbra sem érvényesíthetők, valamint a semmis szerződéssel eladott földek állami tulajdonba vételét és az ügyész ezzel összefüggő jogköreit sem fogja sarkalatos szabály rendezni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!