Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár leváltásáról ír az olasz sajtó

2013. augusztus 31. 23:09

A szentszéki államtitkárságot hét éve vezető Tarcisio Bertone bíboros leváltásáról írt pénteken a Corriere della Sera olasz konzervatív napilap. Az Adnkronos hírügynökség is úgy tudja, hogy Bertone leváltását a Vatikán szombaton jelenti be.

2013. augusztus 31. 23:09

A Vatikánban véget ért a Bertone-korszak – írta a Corriere, amely úgy értesült, Ferenc pápa már le is váltotta a szentszéki államtitkárt. A Corriere információi szerint a pápa és Bertone augusztus közepén egyeztetett a távozásról, és az erről hozott döntést az egyházfő augusztus 27-én közölte Angelo Sodanóval, a bíborosi testület dékánjával. A Corriere szerint Bertone feltételeket diktált volna távozásához, egyebek között azt, hogy az IOR vatikáni bankot felügyelő bíborosi bizottság elnöke maradhasson, és megtartja a camerlengo bíborosi tisztséget is. A camerlengo a pápai széküresedés esetén vezeti a szentszéket. A Corriere úgy tudja, Bertone utódja Pietro Parolin érsek, jelenlegi venezuelai nuncius vagy Giuseppe Bertello, Vatikánváros Kormányzóságának elnöke lehet. Az utód negyvenöt nap múlva, október közepén kezdheti meg munkáját a szentszéki államtitkárságon.

Az idén decemberben 79 éves Bertone a Corriere szerint évek óta „kereszttűzben” áll. 1995-től a Joseph Ratzinger vezette Hittani Kongregáció titkára volt, majd XVI. Benedek 2006 júniusában szentszéki államtitkárnak nevezte ki. A Vatikán új kormányfőjének munkáját az olasz sajtó Vatikánnal foglalkozó újságírói többször kritizálták, azt róva fel Bertonénak, hogy kevés nemzetközi tapasztalata meggyengítette a Szentszék külpolitikáját. Bertonét tartották felelősnek azért, hogy nem volt képes megfékezni a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásáért kirobbant Vatileaks-botrányt. Neki rótták fel az IOR pénzügyi botrányának rossz kezelését is. Bertone leváltása Ferenc pápa márciusi megválasztása óta napirenden szerepelt. Az egyházfő júliusi riói útja alatt az olasz sajtó már arról írt, hogy Bertonének ez volt az utolsó szereplése szentszéki államtitkárként.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!