Nemzetközi biblikus konferenciát rendeznek Szegeden

2013. augusztus 21. 21:02

A Biblia és a gazdaság címmel nemzetközi biblikus konferencia kezdődik csütörtökön a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán – tájékoztatta Benyik György főiskolai tanár, a tudományos tanácskozás igazgatója az MTI-t.

2013. augusztus 21. 21:02

A Hit évében megrendezendő konferenciára gazdasági témát választottak a szervezők, a tanácskozás mintegy negyven előadója a többi között azt vizsgálja, milyen a szegények és a gazdagok helyzete a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban. A háromnapos tanácskozáson felszólalnak a katolikus mellett a református és az evangélikus egyház tudósai a Kárpát-medencéből, Európa más országaiból és távoli kontinensekről, ugyanakkor a huszonötödik alkalommal meghirdetett konferencia a vallásközi párbeszéd fontos helyszíne is, így zsidó és muzulmán kutatók előadásai is gazdagítják a programot.

A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia az elmúlt negyedszázadban Kelet-Európa egyik legnagyobb teológiai tanácskozásává nőtte ki magát. A tudományos seregszemle 322 előadására több mint három és fél ezren voltak kíváncsiak, az elhangzott referátumok alapján pedig 18 konferenciakötet jelent meg. Az eddigi összes előadó csaknem fele, 141 professzor érkezett külföldről. A szervezők minden neves külhoni magyar biblikusnak lehetőséget adtak az előadásra és a publikálásra, hogy a hazai közönség is megismerhesse őket. Az előadások szövegét tartalmazó köteteket pedig a kisebbségi magyar területekre is eljuttatták.

Joachim Gnilkáról, az Újszövetség-kutatás egyik legkiemelkedőbb kortárs szaktekintélyéről 2010-ben díjat neveztek el, amelyet minden évben olyan kutatók kapnak meg, akik a legtöbbet tették a magyarországi biblikum fejlődéséért. Az idén az elismerést a tanácskozás keretében tartandó pénteki ünnepségen Jutta Hausmann, a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem doktori iskolájának vezetője, és Peres Imre, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezetője veheti át.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
regiszter
2013. szeptember 04. 13:35
S tovább zütyög a kőkorszaki mese...
Farkas Árpád
2013. augusztus 27. 17:56
Ha nem érdekel miért szólsz hozzá? Nehogy azt hidd, hogy az ilyen konferenciákon hitdről szól minden. Sok tudományág kapcsolódik ehhez egzegézis, hatástörténet, régészet, keletkezéstörténet stb. Nem beszélve arról, hogy aki a Bibliával foglalkozik nem biztos, hogy hívő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!