DK: A roma holokauszt ma sem része a magyar köztudatnak

2013. augusztus 02. 12:41

A Demokratikus Koalíció tisztelettel és megrendüléssel hajt fejet a roma holokauszt áldozatainak emléke előtt – mondta pénteki, az évfordulón tartott sajtótájékoztatóján Niedermüller Péter.

2013. augusztus 02. 12:41

A párt alelnöke úgy fogalmazott: fontos politikai és morális feladatnak tartják a megemlékezést és azt akarják elérni, hogy a roma holokauszt váljon a magyar történelmi emlékezet részévé. Ennek érdekében a DK parlamenti képviselői országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be – közölte. Ebben felszólítják a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a közoktatásban megjelenjen a magyarországi cigányság történelme és kultúrája. Emellett arra is kérték az oktatási kormányzatot, hogy tekintse át a nemzeti alaptantervet és abból távolítsa el azokat az írókat, művészeket és történelmi utalásokat, amelyek alkalmasak arra, hogy fenntartsák a cigánysággal szembeni előítéleteket.

Végül kijelentette: miközben a kabinet „súlyos tíz-, húsz- és százmilliókat invesztál bele a sokadrendű magyar futballba”, addig nincs érdemi előrehaladás a magyarországi cigányság életkörülményeinek javításában. Niedermüller Péter szerint az évfordulónak különös hangsúlyt ad, hogy 2008-2009-es romagyilkosságok során augusztus 3-ra virradó éjjel öltek meg Kislétán egy nőt és sebesítették meg lányát. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a roma holokauszt még ma sem része a magyar köztudatnak, a kollektív emlékezetnek. A romagyilkosságok elkövető emberek ebben a társadalomban nőttek fel, az ő példájuk azt mutatja, hogy a gyűlölet, az idegenellenesség milyen gyorsan fordulhat át oda, hogy ártatlan emberek életét oltsák ki – mondta.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
József42
2013. augusztus 02. 14:01
http://kitartas.mozgalom.org/publikaciok/domokos-endre-janos-kulturalis-forradalom-%E2%80%93-nyugati-kultura-alkonya
freehckr
2013. augusztus 02. 13:48
„súlyos tíz-, húsz- és százmilliókat invesztál bele a sokadrendű magyar futballba” Annak legalább van _kézzel fogható_ és _kimutatható_ eredménye: http://goo.gl/M7PNF5 A cigányaitokról mit tudtok felmutatni, ami ellenőrizhető?
freehckr
2013. augusztus 02. 13:42
„nincs érdemi előrehaladás a magyarországi cigányság életkörülményeinek javításában” Nem is lesz, amíg a magatokfajta antimagyar elmeháborodott zsidók sürögnek-forognak körülöttük... Már eleve az ellentmondás, amikor a cigány kultúrát akarjátok megőrözni, de azt is szeretnétek, hogy civilizált európai módon éljenek a cigányaitok, holott a cigány kultúra az, ahogyan a cigányaitok élnek: putriban, sz*rban, húgyban, mocsokban, iskolázatlanul, műveletlenül. Ahhoz, hogy a cigányság beilleszkedjen végre, az európai kultúrkörhöz kell közeledniük, nem pedig a sajátjukat megtartaniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!