Párbeszédet kezd egyházi és társadalmi kérdésekről az osztrák katolikus egyház

2013. június 24. 17:27

Széles körű párbeszédet készít elő egyházi és társadalmi kérdésekről az osztrák katolikus egyház - jelentette be pénteken Bécsben egy sajtótájékoztató keretében Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke.

2013. június 24. 17:27

Az osztrák püspöki konferencia előző nap véget ért ülésén döntött arról, hogy az egyház a társadalom felé nyitott, „strukturált párbeszédfolyamatot indít el a kor kérdéseivel és kihívásaival kapcsolatban” – közölte az érsek. A Jövőfórum nevet viselő párbeszéd 2014 őszén kezdődik a tervek szerint. Emlékeztettek arra: Ferenc pápa az egyház központi feladatának nevezte, hogy „lépjen közelebb a szekuláris társadalomhoz és hirdesse az evangéliumot”. Mint azt Christoph Schönborn elmondta, a párbeszéd témakörei lesznek: család és párkapcsolat, oktatás és munka, az egyház és a társadalom Ausztriában, valamint az igazságosság és az ökológia a világban. Hozzátette: az olyan „kényes témákat” sem zárják ki, mint a papi cölibátus és az újraházasodott elvált hívők áldozása, de „tágabb összefüggésbe helyezik” azokat.

A közleményben hangsúlyozták, hogy széles körben be akarják vonni a párbeszédbe a társadalmat. A fórumnak „nem egyházi köldöknézésnek” kell lennie – fogalmazott Schönborn. Meghívják az olyan, a hivatalos egyház irányvonalát több szempontból kritikusan szemlélő köröket is, mint az osztrák Laikus Kezdeményezés és a „Felhívás papi engedetlenségre” nevű papi mozgalom. A magukat „Engedetleneknek” is nevező osztrák papi kezdeményezés tagjai szerint engedélyezni kell nők és házas férfiak pappá szentelését, ahogy azt is, hogy újraházasodott elvált hívők is áldozhassanak és laikusok is prédikálhassanak.

Egyik központi törekvésük a gyülekezeti élet erősítése. Az évek óta tapasztalható paphiány miatt ugyanis megnövekedett az egy lelkipásztorra jutó feladatok száma Ausztriában és egyházközségeket vontak össze. XVI. Benedek tavaly húsvétkor nagycsütörtöki homíliájában bírálta ezeket a cölibátust megkérdőjelező osztrák mozgalmat, kijelentve, hogy az engedetlenség nem a jó út az egyház megreformálására.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2013. július 09. 23:19
Ez egy ilyen klub, itt csak férfiak lehetnek papok. Nem kötelező katolikusnak lenni. ' a nők rábeszélőképességét és empátiakészségét kár kihasználatlanul hagyni' És ehhez miért kéne őket pappá szentelni?
magnamater
2013. július 09. 23:19
Tán kikérdezted teológiából azokat, kik hiányoljáka női papokat? Lehet,hogy nálad is jártasabbak a hittudományban,ami tulajdonképp fából vaskarika:a tudomány bizonyítható, a hit meg bármi lehet, reáis alapja nincs, így vélni lehet, a nők rábeszélőképességét és empátiakészségét kár kihasználatlanul hagyni. Ősidőkben az anyaistennőt tisztelték, papnők ősidők óta munkákodtak, és Jézusnak női tanítványai is voltak, követőit ne nevezte és nem szentelte papoknak.
Feltuki és Gogylász
2013. július 09. 23:19
Akik a nők pappá szentelését követelik, azok a legelemibb teológiai tudással sem rendelkeznek. Ez megint egy támadás az Egyház ellen. Menjenek protestánsnak akik a nőket szerenék papitalárban látni.
Csomorkany
2013. július 09. 23:19
Lemondott a macska, cincognak az egerek. Sajnos az egyházi liberálisok pontosan ugyanolyan gőgösek és párbeszédképtelenek, mint minden más liberális. Lesz egy újabb webfelület, ahol a vitatkozók majd egymás fejéhez vágják ugyanazokat a kérlelhetetlen meggyőződéseket. Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!