Hálaadó szentmise érted is!

2013. június 04. 07:53

Remegve dohognak több blogon is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ötvenedik születésnapjára egy budapesti templomban hálaadó szentmisét mutatattak be.

2013. június 04. 07:53
Katekéta

Magánvéleményem szerint egyáltalán nem szerencsés Orbán Viktorért (vagy bármely más vezető politikusért) szentmisét kérni és azt nyilvánossá tenni. Ez botrányokozásra alkalmas, amely az Egyháznak, ezen keresztül pedig a hit hitelének árt. Azt nem tartom rossznak, ha néhány buzgó rajongó mint magánszemélyért kér misét, de ilyenkor célszerűnek tartom, hogy csak a keresztnév hangozzék el. Akik rendelték, tudják, kiről van szó, és szerintem Isten a médiában történő reklámozás nélkül is kibogozza, hogy kinek szeretnénk kiimádkozni egy piros pontot, mert úgy érezzük, ráfér.

Nem volt ilyen felháborodás 2011-ben, mikor az erzsébetvárosi Rózsák terén álló görög ortodox templomban Gyurcsány Ferencért ajánlottak misét. (Ez a templom nem egyezik meg a tér közepén álló, általam már meglátogatásra javasolt katolikus plébániatemplommal, amelyben egyébként a múlt héten éppen a bíboros atya vizitált.) A Demokratikus Koalíció által kért misén még a káplán sem tudta, ki az a Ferenc, akiért imádkoznak. Utólag a görög ortodox egyház azt mondta, nem tartja szerencsésnek a politikai célú imádságot, de persze ha már így alakult, nem kívánnak rosszat a korábbi kormányfőnek. Körülbelül ennyit lehet tenni egy sajtóközleményben, a belső vizsgálat meg más tészta.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. november 19. 13:43
Ezek a "mértékletes" hülgyek, urak elfeledkeznek Göncz születésnapjairól, amikor még az elnöki széket bitorolta olyan gusztustalan seggnyalást rendeztek neki - az élén Konrád Györggyel, ami hogy hogynem eltűnt az Internetről, pedig ilyen szervilis szennymunkát még Rákosi sem kapott. Más szentmisét bárki rendelhet, még provokátor is! Végül aki úgy érzi Orbán az adott történelmi pillanatban a legjobb választás - és ezt én is hiszem - az nyugodtan ünnepelje Orbánt. Én csak szavazok rá de stabilan.
Farkas Árpád
2013. június 20. 23:35
Mindenkiért tarthatnak könyörgéseket államfőért, kormányfőért stb., bár ez esetben egy a római egyházzal, ahogy ők fogalmaznak nem teljes közösségben lévő emberért ajánlottak fel misét. A mise azonban egy protestáns ember szemében, még a mai ökumánia körában is Luther szavaival élve emberi tákolmány és mint ilyen pápás bálványimádás, ezért értéke vitatható.
kgyula
2013. június 18. 14:48
"Hát, légy erős, lehet, hogy OV nincs veled teljes hitegységben." Nem teljesben, semmilyenben. (Tőkés EP-képviselővel egyetemben.) :) A körmenetre való invitálást köszönöm, de identitás-zavartól mentes vagyok. :)
Csomorkany
2013. június 17. 22:52
Hát, légy erős, lehet, hogy OV nincs veled teljes hitegységben. Legalábbis a Szent Jobb körmenetet elég fontosnak tartotta Tőkés Lászlóval együtt. Idén követheted a példájukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!