Ferenc pápa: Egy keresztény nem lehet antiszemita

2013. június 25. 08:33

A kereszténység és zsidóság közötti párbeszéd és barátság jelentőségét hangsúlyozta Ferenc pápa hétfőn, amikor a Vallásközi Konzultációs Zsidó Bizottság (IJCIC) delegációját fogadta a Vatikánban.

2013. június 25. 08:33

A két vallás közös gyökereire emlékeztetve az IJCIC küldöttei előtt a katolikus egyházfő kijelentette, hogy „egy keresztény nem lehet antiszemita”. A pápa szavait a Vatikáni Rádió tudósítása „erős kijelentésnek” nevezte. 

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy megválasztása után az elsők között fogadta a zsidóság képviselőit. Emlékeztetett, hogy keresztények és az „idősebb fivérek” között negyven éve rendszeres a párbeszéd. A mai napig érvényes viszonyítási pontnak nevezte a II. Vatikáni Zsinaton született Nostra Aetate nyilatkozatot, amely lefektette a zsidó néppel való kapcsolatok alapját. Ezt elődeim erősítették tovább – fogalmazott az egyházfő.  

A pápa elmondta, hogy Buenos Aires érsekeként őszinte barátság fűzte az argentin főváros zsidó közösségének vezetőihez. Azt szorgalmazta, hogy a mai fiatalok is ugyanilyen zsidó-keresztény barátságra törekedjenek. Hangoztatta, hogy „az emberiségnek szüksége van (keresztények és zsidók) közös tanúságtételére az emberi méltóság és a béke védelmében”.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2015. március 23. 16:22
Ott a hiba, hogy míg a katolikus egyház vezetése már évtizedek óta ott alázkodik meg a zsidók előtt, ahol csak lehet, még a liturgiát is megváltoztatták azért, hogy ne bántsa az érzékenységüket, addig soha egyetlen szó sem esik arról, hogy a zsidók mit tesznek ezért a barátságért. Avagy: egy zsidók miért lehetnek keresztényellenesek, miért ilyen egyirányú ez a barátság? Csupán két példa: A hithű zsidók az Amidah ima 12. „áldásaként” (Birkat HaMinim) kétezer éve átkozzák naponta háromszor a keresztényeket, azonnali elpusztításukat kérve Istentől. Nem hallom a Római Katolikus Egyház tiltakozását. A másik: „Ortodox jesiva-hallgatók és más zsidó lakosok templomokat rongálnak meg és keresztény papokat köpnek le, miközben az óváros keskeny, ősi kövezett utcáit járják. (...) Sirvanian elmondta, hogy az örmény egyházon túl más keresztény egyházak papjait is megtámadják. "Ez nemcsak örmény papokkal történik meg, hanem katolikusokkal, szíriaiakkal, románokkal és görög ortodoxokkal." ...Shirvanian szerint egyházi tisztségviselők gyakran célpontjai leköpésnek, jesiva-hallgatók, valamint ultraortodox nők és gyerekek részéről. Elmondta, hogy ultraortodox zsidók ezen túl szemetet is szórnak a templomok lépcsőire és betörik a templomok és keresztény házak ablakait. (...) Shirvanian beszámolt róla a Forwardnak, hogy egy 6 éves haredi kisfiú épp akkor köpött le egy fiatal örmény papot, amikor a knesszet belügyi és környezetvédelmi bizottsága keresztény vezetőket és jeruzsálemi hivatalnokokat hallgatott meg. Régi szokás szerint az egyház nem jelentette be ezt a második leköpési incidenst a rendőrségnek. Shirvanian: "Amikor egy kisfiú, vagy kislány tesz ilyet, az azért van, mert a szüleik erre tanítják őket"... A papok leköpése "Jeruzsálem 1967-es egyesítése óta jelent meg" mondta Shirvanian."
Viator
2015. március 23. 16:22
Miért kötelező szeretni a zsidókat? Miért kötelező szeretni valakit, aki engem, mint gójt lenéz, alsóbbrendűnek tart, aki hitem központi alakját, Jézust gyűlöli? (Gyűlöli, mert kimondta a mai rabbinikus/talmudista zsidóságot megalapozó farizeusokról: „A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság.” (Jn, 8:44)
Ultima Ratio
2014. augusztus 26. 16:40
És aki nem katolikus az lehet antiszemita?
HattoryHanzo
2014. január 05. 18:52
Nem maradt le abból semmi: "Nektek azonban, akik hallgattok engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket. Aki arcul üt, annak tartsd oda a másik arcodat is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg. Aki kér tőled, annak adj, és aki elveszi a tiedet, attól ne követeld vissza. És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is úgy bánjatok velük. Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, miért érdemeltek jutalmat? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. És ha azokkal tesztek jót, akik veletek jót tesznek, miért érdemeltek jutalmat? Hiszen a bűnösök is ugyanezt teszik. És ha azoknak adtok kölcsönt, akiktől remélitek, hogy visszakapjátok, miért érdemeltek jutalmat? Bűnösök is adnak kölcsön bűnösöknek, hogy visszakapják azt, ami jár nekik. Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt. Legyetek irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. " Lukács 6; 27-36
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!