Árvíz alatt a Lourdes-i zarándokhely

2013. június 19. 11:58

Árvíz öntötte el kedden a híres délnyugat-franciaországi zarándokhelyet, Lourdes-ot. A barlangot - ahol a hívők szerint Szűz Mária 1858-ban megjelent a 14 éves Bernadette Soubirous parasztlánynak - közel másfél méteres víz borítja a Gave de Pau folyó áradása miatt.

2013. június 19. 11:58

A Gave-on az átlagos szint feletti 3,50 métert jeleztek, a barlangban 1,40 méteren áll a víz, a helyzet nagyon gyorsan változik” – közölte Mathias Terrier, a zarándokhely szóvivője. Véleménye szerint a mostani árvízszint meg fogja haladni a 2012 októberi szintet: akkor 3,49 méteren tetőzött a Gave de Pau, s csak a zarándokhelyen több mint 1,3 millió eurós kárt okozott. A zarándokhelyen hétfőn este válságstábot állítottak fel, a barlanggal szomszédos sekrestye liturgikus eszközeit és a kegytárgyakat biztonságos helyre szállították. A zarándokhely alacsonyan fekvő részeire, a barlangba és a földalatti bazilikába kedden délelőtt már senkit nem engedtek be, délután pedig az egész területet, a felső templomokat is lezárták.

A szerdára tervezett gyermekzarándoklatot, amelynek keretében 3 ezer gyermeket vártak, elhalasztották a jövő hétre. A prefektúra szerint a vízszint várhatóan tovább fog növekedni, miután Lourdes-ban egész délután folytatódott az esőzés, a Gave partján található szállodákból több ezer vendéget helyeztek át magasabban fekvő hotelekbe. A környékbeli hegyekben egyébként több út járhatatlanná vált az omlások miatt. Hétfőn hatalmas, gyakran jégesővel kísért viharok voltak Franciaország nyugati részében és a főváros környékén is, amelyek jelentős károkat okozott a Vouvray-i bortermelő vidéken.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!