Pécsen is látható lesz a Mindszentyről szóló kiállítás

2013. május 08. 15:17

Mindszenty Józsefnek, az igazságért és a szabadságért kiálló egykori bíborosnak állít emléket az a kiállítás, amelyet Bécs, Veszprém és Hévíz után május 16-tól a baranyai megyeszékhely közönsége is megtekinthet.

2013. május 08. 15:17

A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának Rákóczi utcai épületében egyházi és magántulajdont képező személyes tárgyakból, korabeli dokumentumokból ismerhető meg az 1892-ben Csehimindszenten született és 1975-ben Bécsben elhunyt hercegprímás életútja, továbbá az annak keretet adó történelmi korszak. A Fidelissimus pastor – Mindszenty bíboros fehérvértanúsága című tárlat látogatói szemügyre vehetik a főpap egyik miseruháját, a VI. Pál pápától kapott bíborosi mantellt, kesztyűjét, cipőjét, továbbá a bíborosi kinevezését igazoló dokumentumot és a boldoggá avatását kérvényező aláírási íveket. Része a kiállítás anyagának a Mindszenty ellen 1948-ban kiadott propagandakiadvány és egy eredeti, az 1956-os forradalom jelképévé vált lyukas zászló is.

A pécsi tárlaton hangsúlyos elemként jelennek meg Mindszenty életének Baranya megyei vonatkozásai: a pécsi székesegyházban, illetve a boldogasszony évében meghirdetett máriagyűdi zarándoklaton való részvétele és a püspökszentlászlói raboskodásának időszaka. A december 20-ig látható kiállításhoz hanginstalláció is kapcsolódik, ennek révén az érdeklődők több érdekes hangfelvételt, köztük a bíborosnak az ellene folytatott koncepciós perben az utolsó szó jogán mondott beszédét és az 1956-os szabadulása utáni első nyilatkozatát is meghallgathatják. Udvardy György pécsi megyéspüspök szerdán a baranyai megyeszékhelyen, a tárlatot beharangozó sajtótájékoztatón Mindszenty Józsefet nagy formátumú főpapként jellemezte, akinek személyét nagy tisztelet övezi és akinek a mai kor számára is van üzenete. Úgy vélte: a bíborost döntéseiben mindig az igazság vezette, jó pásztor volt, példát mutatott helytállásból és a népért való küzdelemből.

A püspök emlékeztetett arra, hogy Mindszenty József boldoggá avatása folyamatban van, a pécsi egyházmegye pedig tervezi, Püspökszentlászlón emlékszobát rendeznek be a tiszteletére. Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy a kiállítást minél többen meg tudják nézni, már csak azért is, mert sokan nem ismerik vagy nem ismerhették meg Mindszenty József életútját, a magyar történelemben betöltött fontos szerepét. Fabényi Júlia, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója arról szólt, hogy e tárgyilagos kiállítás a jó pásztor szerepében mutatja be a főpapot, változtatva a bíboros korábbi politikai megítélésén, amikor személyéhez és emlékéhez igazságtalanságok sora kapcsolódott.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. május 08. 21:19
És a 3 milliárdos vízmű-sutyi-mutyiról mikor lesz kiállítás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!