Erdő: Egyetértés alakul ki a különböző vallásúak együttműködése mellett

2013. május 07. 18:18

A közös fellépések nyomán úgy tűnik, hogy a társadalomban széles körű egyetértés és elkötelezettség kezd kialakulni a kölcsönös tisztelet, sőt a különböző vallású, nemzetiségű emberek alkotó együttműködése mellett – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Zsidó Világkongresszus budapesti ülésének utolsó napján, kedden.

2013. május 07. 18:18
A bíboros hozzátette: ennek a folyamatnak a további erősítése javíthatja az egész társadalom lelkiállapotát, és növelheti erkölcsi szilárdságát. Úgy fogalmazott: „sajnos néha szükség volt arra is, bizonyos súlyos, antiszemita jelenségekre tekintettel, hogy keresztény egyházi vezetők is felemeljék szavukat a rasszizmus, a gyűlölet, az antiszemitizmus ellen”.
 
Erdő Péter örvendetesnek nevezte, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) és a helyi hitközség meghívására más keresztény személyiségekkel együtt részt vehetett előbb egy megújított budai zsinagóga avatásán, majd idén januárban Csepelen egy új zsinagóga alapkövének letételén. „Ezek az események a remény jelei számunkra, és egyben mutatják, hogy sok értékes, közös feladatunk van a jövőben is” – jegyezte meg.
 
Utalt arra, hogy több mint két évtizedes hagyománya van annak, hogy a legfontosabb, régóta Magyarországon élő vallási közösségek vezetői megbeszélést folytatnak, és „esetenként az állammal való kapcsolatokban közös álláspontot képviselnek”
 
Kiemelte, hogy több olyan szervezet is működik Magyarországon, amely a zsidóság és a különböző keresztény egyházak tanácskozásainak, konferenciáinak, szakirodalmi tevékenységeinek is keretet ad. Példaként hozta fel erre a Keresztény-Zsidó Társaságot, mely 2001 óta évente kötetekben publikálja a vallásközi dialógus és a kutatások eredményeit, illetve a különböző keresztény egyházak és a zsidóság hivatalos képviselőiből álló Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács magyarországi részlegét.
 
Megemlítette, hogy tavaly januárban igen nagy érdeklődés mellett tartották meg az ökumenikus imahét után első ízben a keresztény-zsidó dialógus és imádság napját Budapesten, az idén januárban pedig már Budapesten kívül más városokban is megtartották ezeket a rendezvényeket.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2015. március 23. 16:22
Kedves Grünwald… izé, bocsánat, Erdő bíboros úr, az nem zavarja a zsidókkal való nagy barátkozásban, ennek a csodálatos vallásnak és népnek a képviselői az Amidah ima 12. „áldásaként” (Birkat HaMinim) kétezer éve átkozzák naponta háromszor a keresztényeket, azonnali elpusztításukat kérve Istentől? Emellett ajánlom figyelmébe az alábbi tanulmányt az első római keresztényüldözések valódi hátteréről: www.bujiferenc.hu/download/buji1/buji1_03.pdf‎
kgyula
2013. május 16. 18:24
"A keresztények szeretik ......a zsidókat. Ezzel szemben a zsidók..." A második mondatoddal sikeresen verifikáltad az elsőben foglalt állításodat... :)))
magnamater
2013. május 16. 18:24
A keresztények szeretik Jézust, és a családját, az apostolokat is, és a zsidókat. Ezzel szemben a zsidók nem tudják megbocsátani Jézusnak, hogy a gójokat is belevette az égi bizniszbe, a választottak elsőbbségét semmibe vette.
Nosam
2013. május 10. 23:46
Azért mert hazudott, a kereszténység 3000 ezer évvel idősebb mint a zsidók vallása: http://narancshirado.blog.hu/2012/12/24/az_ujszovetseg_az_egyiptomi_holtak_konyve_a_vallasok_eredete_1_resz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!