MKPK: Megkezdődtek az előkészületek a hit- és erkölcstan megszervezésére

2013. március 01. 08:26

Megkezdte az előkészületeket a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az állami általános iskolák 1. és 5. osztályában a következő tanévben bevezetendő, a kötelező erkölcstan helyett választható hit- és erkölcstan tantárgy megszervezésére - közölte Mohos Gábor, az MKPK titkára a testület tavaszi ülése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

2013. március 01. 08:26

Mohos Gábor elmondta, a katolikus egyház felveszi a kapcsolatot az állami oktatási intézmények vezetőivel annak érdekében, hogy ahol a szülők, illetve a tanulók - a vallásszabadság elvével összhangban – igénylik, mindenütt biztosítsák a szükséges személyi és tárgyi feltételeket mind a római, mind a görög katolikus hittanoktatás számára. A témával kapcsolatban a püspökök körlevélben fordulnak a katolikus hívőkhöz – tette hozzá. Az MTI kérdésére az MKPK titkára megjegyezte: a hittan bevezetéséről szóló rendeletről volt közigazgatási egyeztetés az érintett társadalmi szervezetekkel, így az egyházakkal is. Közölte, megküldték nekik a rendelettervezetet, amelyhez mellékelték a véleményüket.

Az, hogy a rendelet végleges szövege mennyiben tükrözi majd azt a változatot, (...) amit láttunk, azt nem tudjuk” – fogalmazott. Szólt arról is, hogy sok állami iskolában létezik már most is hittanoktatás, nemcsak fakultációk keretében, hanem az órarendbe illesztve is. Reményét fejezte ki, hogy a már meglévő, jól működő gyakorlatot - amely szerint heti két órában tanítják a hittant – az új rendelet „nem teszi tönkre”, és megmaradhatnak a heti két órában tartott hittanfoglalkozások. Mohos Gábor kitért arra: Boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspök emlékére szombaton Székely János püspök mutat be szentmisét az esztergomi bazilikában, és a megemlékezéshez kapcsolódva ezen a napon tartja az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye a hit napja elnevezésű rendezvényt, amelynek egyben lezárása is lesz a szentmise.

Elmondta továbbá, hogy az MKPK a nagyböjt idején idén is megszervezi a tartós élelmiszerek országos gyűjtését március 3. és 10. között. Az adományozók felajánlásaikat a templomokban erre kijelölt helyekre vihetik el, valamint telefonos adományvonalon is bekapcsolódhatnak a Katolikus Karitász segítő munkájába. Ha felhívják a 1356-os telefonszámot, hívásonként 500 forinttal járulnak hozzá a kezdeményezéshez. A püspökök testülete döntött arról, hogy újabb három évre meghosszabbítja a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, valamint a vezérigazgató-helyettes, Radetzky András kinevezését - fűzte hozzá.

Mohos Gábor beszámolt arról is, hogy idén is megrendezik a magyar katolikus kultúra napjai rendezvénysorozatot – október 7-13. között –, ahhoz kapcsolódóan pedig október 19-én országos katolikus kórustalálkozót tartanak a Budapest Kongresszusi Központban. Az Európa egyes országaiban már a 20. század eleje óta megrendezett társadalmi hetek mintájára Magyarországon először, szeptember 20-22-én Budapesten megtartják a katolikus társadalmi napok programsorozatot. A püspöki konferencia Caritas in Veritate bizottsága által szervezett rendezvény célja, hogy a szélesebb közönségnek is bemutassa azokat a már jól működő kezdeményezéseket, amelyeket a katolikus egyház a szociális területeken rászoruló embertársai között végez – tette hozzá az MKPK titkára.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FOB
2013. március 03. 00:26
Azt se tudod miről írogatsz. Legalább vennéd a fáradtságot és elolvasnád legalább az első parancsolatot. Semmi köze a társadalmi együttéléshez. A többi hülye szöveged meg szóra sem érdemes annyira ferdítesz. Vagy olyen egyszerű vagy mint egy faék, vagy provokálsz. Nekem sanszos, hogy mindkettő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!