Misével búcsúzott a német politikai elit XVI. Benedektől

2013. március 01. 07:40

Misével búcsúzott a német politikai elit csütörtökön XVI. Benedektől, aki csaknem 500 éve az első német pápa volt. A berlini misén részt vett Angela Merkel kancellár és a kormány több tagja is.

2013. március 01. 07:40

A Szent Hedvig katedrálisban tartott misén Robert Zollitsch freiburgi érsek, a német püspöki konferencia elnöke méltatta XVI. Benedek tevékenységét. Hangsúlyozta: „mi, németek különösen hálásak vagyunk az auschwitzi náci haláltáborban tett látogatásakor mondott világos szavaiért”. Hozzátette: XVI. Benedek ráirányította a figyelmet a megzabolázatlan kapitalizmus veszélyeire és a biotechnológia kihívásaira, a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában elmondott beszédében az ökológiai mozgalom jelentőségét kiemelve meghirdette „az ember ökológiájának” programját.

A német katolikusok vezetője kifejtette: Joseph Ratzinger egyházi munkásságának középpontjában soha nem a karrier, hanem mindig is az igazság keresésére állt. Egyházfői tevékenységét így „teológiai mélység és intellektuális tágasság” jellemezte, és szolgálatként felfogott munkája során a katolikus egyház „sziklaként állta a viharosan változó világ hullámverését”.

A csütörtök esti misén csaknem ezren vettek részt, köztük számos parlamenti képviselő és több német püspök. Joseph Ratzingert 2005 áprilisában választották meg a lengyel II. János Pál utódjának. XVI. Benedekként csaknem nyolc évig vezette a katolikus egyházat. A 85 éves pápa egészségi okokra hivatkozva februárban lemondott tisztségéről. Hivatalából csütörtökön távozott.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!