Megválasztották a pápát

2013. március 13. 19:11

Megválasztották az új pápát: szerdán 19 óra 6 perckor fehér füst szállt fel a konklávénak otthont adó Sixtus-kápolna kéményéből, és megszólaltak a Szent Péter-bazilika harangjai. A megválasztott bíboros a 266. pápa lesz a sorban.

2013. március 13. 19:11

Fehér füst szállt fel szerdán 19 óra 6 perckor az eredményes szavazás jeleként a Sixtus-kápolna kéményéből, majd megszólaltak a harangok is, amelyek megerősítették az új pápa megválasztásának tényét. A megválasztott nevét egyelőre nem közölték, azt a katolikus egyház hagyományainak megfelelően egy órán belül jelentik be a Szent Péter téren egybegyűlt tömeg előtt. Az új, sorban a kétszázhatvanhatodik pápa hamarosan urbi et orbi - a városnak, Rómának és a világnak - mond áldást a Szent Péter-bazilika erkélyéről.

Zúgtak a harangok az új pápa megválasztása alkalmából szerda este Budapesten. A MTI tudósítása szerint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében elrendelték, hogy a pápa megválasztásakor konduljanak meg a templomok harangjai.

A 20. század eleje óta kilenc pápát választottak a Vatikánban, a pápaválasztó konklávék időtartama 2-5 nap között volt. Az előző katolikus egyházfők közül Joseph Ratzingert (XVI. Benedeket) 2005-ben a negyedik, Karol Wojtylát (II. János Pált) 1978 októberében a nyolcadik, Albino Lucianit (I. János Pált) ugyancsak 1978-ban, de augusztusban a negyedik körben választották pápává. XVI. Benedek február 28-án mondott le pápai tisztségéről. Az újonnan megválasztott pápa a 266. lesz Szent Péter trónján.

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2013. március 14. 08:34
"tolerancia üzenet" Meg Szabadság, Testvériség, Egyenlőség? Ahogy a francia gratulált. Az agyalágyultja. Esetleg Világ proletárjai egyesüljetek, nem? Dogma itatja át minden gondolatodat, Carlos. Reménytelen eset vagy. Ferenc pápa toleranciája (eddigi élete példája) mögött messze elbújhatsz a szegmens-világnézeteddel. De akár XVI. Benedek pápát is írhattam volna. Mindegy. Hogy ezt Te valaha is megérted-e, azt nem tudom....
imres
2013. március 14. 06:23
greyhound elvtárs! Én ugyan nem vagyok vallásos, különben is reformátusként tart nyilván az egyház, de azért ez sokkal több annál, mint ahogy te jellemzed. Ne feledjük, a katolikus egyháznak még mindig több százmillió híve van. A Vatikán erkölcsi és pénzügyi befolyását fel sem tudjuk mérni. Én semmiképp nem állítanám azt a hülyeséget, amit te lelkesen közhírré tettél. Buta vagy greyhound elvtárs.
Nannyó
2013. március 14. 06:23
Én meg magyart. :))) A sok roskatag öregúr között még a mi Erdő Péterünk igazán fiatalnak számít. Amennyi zűr van mostanság a katolikus egyházzal, nem volna baj, ha valami energikus embert választanának, aki nem nyolcvan és a halál közt van.
imres
2013. március 14. 06:20
Nannyó elvtársnő! Sehány évig. Nem tudom, hiteles-e az idézett szöveg, de ha igen, akkor nagy merészség őt humanistának nevezni. Főleg igazinak. Ha nincs is tengernyi sok, de azért van jónéhány feketebőrű ismerősöm. Négerek, akik előtt nyugodtan kiejthetem akár a néger szót is. De azt nagy merészség állítani róluk, hogy ők bármiben is kevesebb képességgel lennének megáldva, mint fehérbőrű társaik. Ha bárki (értsd! BÁRKI) Schweitzerhez hasonló véleménnyel van róluk, azt nem lehet humanistának nevezni. Még ha Schweitzernek hívják is az illetőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!