Erősíti tudományos tevékenységét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem

2013. március 27. 18:14

Erősíti a tudományos és kutatási tevékenységet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, amely a kormány márciusi döntése értelmében kiemelt felsőoktatási intézmény lett - közölte az intézmény MTI-vel.

2013. március 27. 18:14

Szuromi Szabolcs Anzelm rektor kifejtette: ez a cím segítséget jelent majd külföldi hallgatók idevonzásában és külföldi vendégelőadók megnyerésében is. A nemzetközi versenyképesség javulása minőségi előrelépést jelent a hallgatók és az oktatók összetételében, ami pozitív hatást gyakorolhat a korábban az egyetemre került hallgatók teljesítményére is – tette hozzá.

A tájékoztatóban kiemelték, hogy 2012-től a PPKE tudatosan építette ki gazdag nemzetközi kapcsolatrendszerén túl azt a hazai és nemzetközi kutatói és oktatói együttműködési hálózatot, amely látványosan megnövelte az intézménynek a tudományos életben betöltött szerepét. Kitértek az intézmény együttműködésére a Semmelweis Egyetemmel, az ELTE-vel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a március 21-én a Pannon Egyetemmel kötött megállapodásra. Ez utóbbi az oktatási és kutatási fejlesztésekre, a doktori iskolák együttműködésére, az osztatlan mérnök-informatikus szak lehetőségeinek megteremtésére, valamint a tehetségkutatásra és -gondozásra terjed ki. Mindezen túl a katolikus egyetem az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával és más közép-európai katolikus egyetemekkel összefogva már rövid távon új típusú pedagógiai képzési és kutatási háttér megteremtésére törekszik - az óvópedagógiai képzéstől egészen a pedagógiai PhD megszerezhetőségének biztosításáig.

A kormány február 5-ei határozata alapján a kiemelt felsőoktatási intézmény minősítést az az intézmény kaphatja meg, amely több tudományterületen olyan képzési és kutatási kapacitásokkal, tudományos eredményekkel rendelkezik, amelyekre alapozva az intézmény a nemzetstratégiai célok megvalósításában jelentős szerepet tölt be és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban jelentős előrelépésre képes, továbbá amelynek részvétele a nemzetközi hallgatói mobilitásban kiemelkedő. A cím emellett a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvénynek megfelelően nemzetközi szerződés alapján alapított vagy az által működésében szabályozott felsőoktatási intézménynek is adható, ha a nemzetközi szerepe kiemelkedő, továbbá ha az Magyarország részvételével zajló stratégiai együttműködések partnerintézménye vagy legalább három európai egyetemi szövetség tagintézménye. Ezt a címet a PPKE mellett megkapta a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!