XVI. Benedek pápa nem szeretne európai utódot

2013. február 17. 14:37

XVI. Benedek pápa utolsó bíborosi kinevezései a távozó egyházfő azon szándékát jelzik, hogy ne európai utód kövesse őt a katolikus egyház élén - mondta a pápa egyik közeli munkatársa a The Sunday Timesnak.

2013. február 17. 14:37

Paul Poupard bíboros, aki 25 éve ismeri XVI. Benedeket, és 2007-ig a Szentszéki Kulturális Tanácsot vezette, a tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak úgy fogalmazott, hogy a pápa szándékainak utolsó, legfelsőbb szintű kinyilatkoztatása volt öt fejlődő térségbeli bíboros kinevezése a tavalyi év végén. Poupard bíboros szerint XVI. Benedek pápa akkor már eldöntötte, hogy lemond.

A magas rangú vatikáni tisztviselő szerint a lemondás sokkja is arra késztetheti a bíborosi testületet, hogy - csakúgy, mint 1978-ban, a keleti tömbből érkező Karol Wojtyla, vagyis Benedek lengyel elődje, II. János Pál esetében - bátorságot tanúsítsanak, és ezúttal Európán kívüli jelöltet válasszanak.

Poupard a brit lapnak adott interjúban elmondta azt is, hogy a konzisztóriumi teremben ülésező bíborosi testületet teljesen váratlanul érte múlt hétfőn XVI. Benedek pápa bejelentése lemondási szándékáról. Abban a pillanatban jöttem rá, hogy mit fog mondani, amikor kiejtette az ingravescente aetate (előrehaladott kor) utalást az előre megírt latin nyelvű nyilatkozatban - mondta a bíboros a The Sunday Timesnak.

Saját érzéseimet a többi bíboros arcán láthattam viszont - meglepetés, sokk, megrökönyödés és szomorúság - fogalmazott Poupard. Elmondta azt is, hogy már tavaly nyáron megdöbbenéssel figyelte XVI. Benedek fizikai állapotának romlását. Poupard szavai szerint a pápának a járás is fájdalmat okozott, két segítőnek kellett őt támogatnia ahhoz is, hogy néhány lépcsőn fel tudjon menni.

A bíboros véleménye szerint ugyanakkor a pápa nem csupán kora és egészségi állapota miatt mond le, hanem a pápai időszakát beárnyékoló ellentmondásos ügyek miatt is. Poupard ezek között említette a szexuális visszaélések szította botrányt, az egyházon belüli frakcióvillongásokat, és a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásáért elítélt volt pápai komornyik, Paolo Gabriele ügyét is, írja az MTI.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem
2013. február 19. 15:15
A néger pápa az olyan,mint neked a muszlim származású rabbi. Nem teljesen kóser.
gróf Bercsényi
2013. február 19. 15:14
Egy mexikói vagy brazil pápa ugyanoly hatalmas pofon lenne a nyújorki-loszenygeleszi patkányoknak, mint amilyen volt a fasiszta Szovjetúniónak a dél-lengyel pápa megválasztása anno... Aki magyar, nem a silány Erdőnek, hanem latin-amerikai pápának "drukkol"!
gróf Bercsényi
2013. február 19. 15:14
Remélem, odáig sosem süllyedünk, mint az Egyesült Államok... Bár kétségtelen, hogy Obama nem néger, hanem mulatt, sőt, "fehér" nagyszülei nevelték, "fehér" oskolákba járt, tehát csak látszólag "fekete" - míg ugyanez a ghánai püspökről nem mondható el... Szégyen lenne egy néger pápa, és ellentétes mindennel, ami szent. Egy latin-amerikait - mexikóit, brazilt, vagy argentint, stb. viszont nagyon is el tudnék képzelni!
Kristóf
2013. február 19. 15:13
Adja Isten,hogy fekeet bőrű ember legyen a pápa.A fidesz-jobbik fasiszta disznai meg rohadjanak meg a saját mocskukban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!