Szerb egyházi művészeti kiállítás nyílt a brüsszeli Balassi Intézetben

2013. február 14. 10:29

Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg a Szerb egyházi művészet Magyarországon című kiállítást szerda este a brüsszeli Balassi Intézetben.

2013. február 14. 10:29

Az eseményen rövid beszédet mondott Bratislav Petkovic, Szerbia kulturális minisztere, Bojan Pajtic, a vajdasági tartományi kormány feje, valamint Tijana Palkovljevic, az újvidéki Matica srpska Galéria igazgatója. Magyar részről Grúber Károly nagykövet, a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet kül- és biztonságpolitikai kérdésekben illetékes vezető diplomatája, valamint Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő k

öszöntötte a megjelent érdeklődőket. Megnyitó beszédében Németh Zsolt kiemelte, hogy a tárlat az európai kulturális sokszínűség nagyszerű példája, és hangsúlyozta a kultúra népeket összekötő szerepét. Az államtitkár szintén kitért a magyar-szerb megbékélés fontosságára, valamint arra, hogy Európa keresztény hagyományainak szerves részét képezi a keleti ortodox örökség is. A kiállításnyitó ünnepségen koncertet adott a bizánci egyházi zenét éneklő Szent Efrém férfikar.

A magyarországi szerb egyházi művészet emlékeinek legfontosabb gyűjtőhelye Szentendre, de a műkincsek, szakrális tárgyak állagának megóvásában, adott esetben helyreállításában kiemelkedő szerepet játszik az 1826-ban alapított, idővel Újvidékre települt Matica srpska kulturális-tudományos intézmény. A brüsszeli kiállítás anyagát - 39 kiállítási tárgyat - szintén a Matica srpska szakemberei restaurálták 2010-2011-ben. Az ikonok főként XVIII., illetve XIX. századi alkotások, és érzékletesen példázzák, milyen eltérések jellemezték a magyarországi szerb egyházi művészet fejlődését városi, illetve vidéki környezetben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!