Kiemelt projektté nyilváníttatná a sümegi önkormányzat a Püspöki palota felújítását

2013. február 12. 10:33

Sümeg polgármestere szerint a veszprémi püspökség egykori székhelyeként működő épület teljes belső része felújításra szorul.

2013. február 12. 10:33

Rátosi Ferenc elmondta: a veszprémi püspökség egykori székhelyeként működő épület teljes belső része felújításra szorul, ennek költsége 1,5 milliárd forint. A barokk műemlék homlokzatának felújítása csaknem 300 millió forintból a norvég alap pályázatának segítségével befejeződött, az újabb felújítás költségét uniós pályázatokból fedeznék.

A polgármester tájékoztatása szerint a képviselő-testület legutóbbi ülésén egyhangúlag megszavazták, hogy kérvényezik a Püspöki palota kiemelt állami projektté nyilvánítását. A műemlék a magyar állam kizárólagos tulajdonában és Sümeg város önkormányzata ingyenes használatában van. Ahhoz, hogy visszanyerje régi pompáját, kiállításoknak, programoknak biztosítson helyet, újabb felújításokra van szükség, de ezt a város saját erejéből nem tudja vállalni – tette hozzá Rátosi Ferenc.

A palota látogatói által vásárolt belépőjegyekből, valamint a programokból származó bevételeket elkülönítik, de ez a fenntartási költségeket sem fedezi. A Padányi Bíró Márton püspök által emeltetett, több mint 50 helyiséggel rendelkező épületben az eredeti barokk ajtók restaurálása, a padlózat felújítása mellett a belső termek fűtését, vizesblokkok felújítását is el kellene végezni. Jelenleg az épületgépészeti rendszerek sem felelnek meg az előírásoknak.

Ha a felújítás megvalósulhatna, akkor a sümegi vár tövénél álló épület a Dunántúl egyik legjelentősebb, egyházi szempontból is kiemelkedő műemléke lehetne – mondta a városvezető. A palota eredeti bútorzata a Szépművészeti Múzeumban van, ezeket a megújítást követően szeretnék visszahelyezni. Hozzátette, a ferences templommal és rendházzal is rendelkező városban már így is jelentős az egyházi turizmus, mert Sümeg a Mária-út egyik ágának állomása, de a várhegy oldalába simuló Püspöki palota még több látogatót vonzana. Pozitív döntés esetén jövőre kezdődhetne meg a felújítás, a munkálatokat régészeti feltárás előzi meg.

Rátosi Ferenc elmondta, hogy Sümeg műemlékekben gazdag belvárosában befejeződtek Ramasetter Vince egykori polgármester szülőházának állagmegóvást szolgáló felújítási munkálatai, amelyet az önkormányzat a saját költségén végeztetett el. A Püspöki palotában jelenleg Mindszenty József bíboros, érsek, hercegprímás emlékének adózó állandó kiállítás látható, helyet ad a Nyolcak festőcsoport tagjaitól származó grafikák tárlatának, udvara pedig nyaranta színházi előadások helyszíne.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!