Tovább csökkent a katolikus egyházból kilépők száma Ausztriában

2013. január 09. 08:05

Tovább csökkent a katolikus egyházból kilépők száma tavaly - közölte kedden a Kathpress katolikus hírszolgálat.

2013. január 09. 08:05

Az egyházmegyék nyilvántartása szerint 2012-ben 52 425-en léptek ki a katolikus egyházból, ez 11 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben volt, amikor 59 023-an hagyták el az egyházat. A katolikus egyház tagjainak száma Ausztriában 5,36 millió volt 2012 év végén. A 2011-es évben 5,4 millió tagot számlált az egyház. Az elmúlt évben négy és fél ezer személyt vett fel újonnan, illetve vett fel újra tagjai közé.

A kilépések száma kiugróan magas volt 2010-ben. Akkor minden korábbinál többen, közel 86 ezren fordítottak hátat az egyháznak, miután egy sor olyan gyermekbántalmazási ügy, illetve szexuális visszaélés került napvilágra az elmúlt évekből-évtizedekből, amelyben egyházi fenntartású intézmények vagy egyházi személyek voltak érintettek. 

Az osztrák püspöki konferencia szóvivője, Paul Wuthe szerint az adatatok azt jelzik, hogy helyreállt az egyházba vetett bizalom, és eredményt hoznak a visszaélések feltárását és a kárpótlást célzó egyházi erőfeszítések. Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke derűlátóan értékelte az adatokat. Még ha kis mértékben csökken is az egyház tagjainak a száma, Ausztria továbbra is keresztény arculatú ország – idézte a Kathpress az érseket. 

A püspöki konferencia 2010 áprilisában megbízott egy bizottságot a feltételezett visszaélések kivizsgálásával. 2011 májusáig közel ezeregyszázan jelentkeztek a testületnél. Ennek nyomán 906 esetben ítéltek meg kártérítést, becslések szerint együttesen mintegy 13 millió euró összegben. 

Az egyházi gyermekbántalmazási botrányok mellett az állami nevelőotthonokban történt bántalmazások is élénken foglalkoztatták az osztrák közvéleményt az elmúlt években. A jobbára az 1960-as, 70-es évekre jellemző visszaéléseknek egyedül Bécsben másfél ezer áldozata jelentkezett eddig. Közel ezer esetben ítéltek meg számukra kártérítést, a város 21 millió eurót különített el erre a célra. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!