Diakónusszentelés cigány nyelven

2013. január 04. 15:05

A görögkatolikus egyházban Máriapócson szentelték a hit éve első diakónusát, egy cigány fiatalembert.

2013. január 04. 15:05

Az év utolsó előtti napján különleges eseményre került sor Máripócson: Lakatos Péter szentelését anyanyelvén, cigány nyelven végezték. Szülőfaluja Kántorjánosi, nyolc kilométerre fekszik Hodásztól, attól a szabolcsi településtől, ahol Sója Miklós munkálkodott a cigány emberekért. Falujában külön görögkatolikus cigány templom van, ahol cigányul miséznek.

A liturgiát cigány nyelvre 70 évvel ezelőtt Sója Miklós fordította le, s milyen különös, hogy három hónappal ezelőtt a 70. cigánybúcsúra épp Lakatos Péter fordított le újabb papi imarészeket, és szerkesztette a cigány nyelvű liturgia bővített, átdolgozott kiadását – írja a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapján Juhász Éva.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2013. január 06. 22:19
Hát, nem tudom, jó ötlet-e újabb nemzetiségi kérdést kreálni a Kárpát-medencében. Inkább örüljünk annak, hogy a cigányok döntő többsége magyar anyanyelvű. Ez a kevés még mindig reményt hordozó mozzanat legfontosabbika az egész elcseszett magyar-cigány viszonyban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!