Százötezer keresztény halt meg idén vallása miatt

2012. december 27. 15:49

Hite miatt minden ötödik percben meghalt egy keresztény 2012-ben – közölte a Vatikáni Rádió.

2012. december 27. 15:49

2012-ben hite miatt 105 ezer keresztényt öltek meg. A világnak vannak országai, ahol misére vagy katekizmusra járni is életveszélyes. A legveszélyesebb térségek az iszlám fundamentalizmus országai, Nigéria, Szomália, Mali, Pakisztán és Egyiptom bizonyos vidékei. Továbbá a kommunista diktatúrák, élükön Észak-Koreával és az etnikai nacionalizmus uralta államok, ahol a nem az államvallást gyakorlók a nemzet ellenségeinek számítanak, mint az indiai Oriszában” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Massimo Introvigne, a vallásszabadságot vizsgáló olasz megfigyelőközpont koordinátora, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője. Adatait a David Barett amerikai vallásszociológus által alapított kutatóközpont tanulmányaira alapozta.

Introvigne hozzátette, hogy a 105 ezer áldozatból nem mindegyik halt mártírhalált, vagyis hitéért nem önként vállalta élete feláldozását, „de mindegyikük vallása miatt veszítette életét”. „Van, ahol a keresztényeket fizikailag semmisítik meg, máshol az intolerancia, a jogi vagy a kulturális diszkrimináció célpontjai” – mondta. Az utolsó áldozat szerdán a pakisztáni Beludzsisztánban halt meg. Egy fiatal keresztény lányt otthonában lőttek le a kutatóközpont adatai szerint.

Az eset körülményei tisztázásra várnak, de Pakisztán, a szélsőséges iszlamisták fokozatos erősödésével párhuzamosan egyre veszélyesebb a nők számára, főleg ha keresztények is” – nyilatkozta a csütörtöki olasz sajtónak Riccardo Cervellera atya, az Asia News katolikus hírügynökség igazgatója. Cervellera emlékeztetett, hogy az utóbbi napokban Pakisztánban egy keresztényt élve megégettek a Korán feltételezett meggyalázása miatt, és lemészárolták egy gyermekbénulás elleni oltási kampány aktivistáit.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. január 20. 08:22
Százötezer? Próbáljuk leellenőrizni. Egy netes adat szerint pl. 2009-ben 130 millió ember halt meg. Ezen belül un. "külső okok" miatt 7 millió. Ebből 3,8 millió, ami NEM baleset és öngyilkosság, tehát "erőszakos halál". ENNEK három százaléka lenne a "hit" miatt!? Ráadásul keresztény hit miatt? Lehet... Százötezer? Tehát olyan népirtás, ami vallási alapú. Jelenleg a gugliban talán csak egy olyan fegyveres konfliktus található, ami kifejezetten vallási irányultságú, de az siíta-szunnita ellentét.(Libanon?) Százötezer? DE a legfontosabb: a hit okként való feltüntetése. Aki nem hívő, az jól tudja, hogy MINDEN politikai konfliktus lélektani alapokon (nemzet, faj, kultúrális különbségek, hit, ízlés stb.)eszkalálódik a szélesebb tömegek körében. Tehát erre pl. a vallás, mint ÜRÜGY: kiváló. DE ha ezen az alapon irtanak ki tömegeket, akkor a legritkább esetben lehet VALÓBAN a vallásra visszavezetni a tömeggyilkosságokat, inkább egyéb, lélektani, (személyes-, és tömegpszichológiai) okokra, illetve egyéni, vagy "közösségi" érdekekre. Az egész alighanem csak arra jó, hogy a kereszténység kötelező, üldözött státuszát meg lehessen erősíteni, mert a legfőbb "promóciós" (evangelizációs) érve, és lényege az evilági - halálig tartó - boldogtalanság, és a túlvilági - örök - gyönyör.
ottapont
2013. január 20. 08:21
Jól látom, hogy röhögsz teli pofával mások halálán??
Feketestucni
2013. január 20. 08:21
Keresztes hadjáratot nekik! :D
premiumpartner
2013. január 03. 18:15
Szólj egy ismerősödnek, mutassa meg a gugli használatát.Na , ha megy már a guglizás , pötyögd be a keresőbe hogy kenya- keresztény, szudán-keresztény, nigéria-keresztény. Ha akarsz, találsz még vallási irányultságú konfliktust. A fejtegetésed többi része izgalmas lehetne a egy marxista továbbképzőn,(.a valllás a népek ópiuma blabla) de ilyenek már nincsenek. A kereszténység lényegéről szóló utolsó mondatodat jóindulatúan lehetne teljes ismerethiánynak nevezni, de ha valaki minden ismeret híján osztja másoknak az észt , azt klasszikusan butaságnak hívják. De van még remény! Ne add fel, képezd magad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!