Kegyelmet kapott a lopásért elítélt pápai komornyik

2012. december 22. 19:07

XVI. Benedek kegyelmet adott Paolo Gabrielének, a lopásért 18 hónap börtönre ítélt pápai komornyiknak – közölte szombaton a szentszéki államtitkárság.

2012. december 22. 19:07

XVI. Benedek szombaton felkereste Paolo Gabrielét a vatikáni fogdában, és személyesen közölte vele, hogy elfogadta kegyelmi kérvényét. Az egyházfő kegyelemben részesíti a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásáért elítélt Claudio Sciarpellettit, a szentszéki államtitkárság volt informatikusát is. Gabriele már elhagyta vatikáni celláját, és hazatért családjához. A pápai kegyelem „jó hírrel zárta a Vatileaks szomorú ügyét” – fogalmazott Federico Lombardi atya, szentszéki szóvivő. Hozzátette, hogy Gabriele nem dolgozhat és nem élhet többet a Vatikánban.

Mivel azonban megbánta bűneit, a Vatikán lehetőséget kíván adni neki, hogy nyugalomban tudja folytatni családi életét” – mondta Lombardi. Az olasz sajtó szerint ez azt jelenti, hogy Gabriele egy Vatikánon kívüli római egyházi intézményben fog új munkát kapni. A Vatileaks, a pápai lakosztályból ellopott bizalmas vatikáni dokumentumok botránya, az év elején robbant ki, amikor az iratokat ismertették az olasz újságok.

Gabrielét május 24-én tartóztatták le. Vatikáni lakásán több láda eredeti és fénymásolt dokumentumot találtak. Ezen kívül a pápát 2006 óta szolgáló komornyik a XVI. Benedekhez érkező értékes ajándékokat is ellopta egy olyan 100 ezer eurós csekkel együtt, amely a pápa nevére szólt. Gabriele azzal védekezett, hogy a sajtónak kiadott dokumentumokkal a pápát akarta segíteni az őt támadó vatikáni körökkel szemben.

Lopás minősített esete miatt Gabrielét október 6-án másfél év börtönre ítélték. Büntetése letöltését október 25-én kezdte meg. A kegyelem lehetőségéről az ítélet után elsőként a szentszéki szóvivő beszélt, hangoztatva, hogy a pápai bocsánathoz Gabrielének őszintén meg kell bánnia tetteit. A kegyelmi kérvényt Gabriele októberben nyújtotta be. Lombardi szerint kegyelmet kap a volt komornyik bűntársának tartott Sciarpelletti is, akit két hónap felfüggesztett börtönre ítéltek. Az informatikus továbbra is a Vatikánban dolgozik, csak a szentszéki államtitkárságról a statisztikai hivatalba helyezték át.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2012. december 26. 00:52
Biztos nem folyik pénzmosás a Vatikánba mert ha folyna Oszkó és Bajnai bátyáid oda vitték volna a libák árát mosatni és nem Cyprusra.
felician
2012. december 26. 00:52
A múltkor már kértelek (http://kereszteny.mandiner.hu/cikk/20121103_a_halalrol_beszelt_a_papa#comment38554), hogy idézz komolyan vehető irodalmat, amely NEM útszéli sajtópletykákból véli tudni, hogy húmilyen retttenetes pénzmosás folyik a Vatikánban! Én még mindig nem láttam azóta sem ilyet. Köszi f
pipafa
2012. december 23. 21:36
Hhuhh ! „ a lopásért elitélt pápai komornyik ”!!! Utána látom, hogy ez egy másik … :((
nick89
2012. december 22. 21:22
Az a bűnös, aki nem bűnös. Aki bűnös, az nem bűnös. Pelikán et.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!