Nyitottságnak kell jellemeznie az egyház tevékenységét

2012. november 17. 20:59

Az egyház tevékenységét a nyitottságnak, a készségnek és a bizalomnak kell jellemeznie, ezzel lehet a vallási közösségeket megújítani – mondta Thomas Wipf, az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) elnöke a Magyarországi Református Egyház zsinatának csütörtöki ülésén Budapesten.

2012. november 17. 20:59

Rámutatott, hogy gondosan előkészített változások nélkül hívő közösségeik számát nem tudják megtartani, éppen ezért az európai protestáns egyházak nagy kihívások előtt állnak. Megjegyezte, az egyház küldetése a hit ünneplése és továbbadása, s ez lehetőséget jelent arra, hogy küldetésüket egyházként betölthessék és megszólítsák az embereket.

Thomas Wipf emlékeztetett a GEKE idei firenzei nagygyűlésére, ahol 30 ország protestáns egyházainak képviselői megállapították: „a megújulás folyamata nem töretlen ívű”, ezért szükség van a minden szinten zajló párbeszédre. Problémaként említette, hogy a társadalom egyes részei leválnak a vallásról, s ma már „az egyház nem magától értetődő része az egész társadalomnak”, ami befolyásának csökkenésével jár együtt, de ez véleménye szerint egyfajta szabadságot is adhat az egyháznak, hogy a szekularizált világban is aktívan tevékenykedjen.

 

Annak a véleményének is hangot adott, hogy a modern kor individualizációja az emberek társadalmi kapcsolatainak gyengüléséhez, akár elmagányosodáshoz is vezethet, emiatt az emberek nem találnak utat az egyházhoz sem, s az ő megszólításuk az igazi kihívás az egyház számára.

 

A GEKE elnöke megjegyezte: a „nagy lélekszámú” Magyarországi Református Egyház sajátos körülmények között él, és nagy felelőssége van a magyar kultúra és történelem hagyományainak ápolásában. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy „nem tudjuk megőrizni az identitásunkat, ha csak a múltba tekintünk”. Szavai szerint gyülekezeteiben él az egyház, de ez magában hordozza azt a veszélyt, hogy a kis közösségek az országos egyháztól elszigetelődnek.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2012. november 22. 11:09
Finoman fogalmazva, de ez a helyzet! Az egyház/ak/nak ki kell lépnie a társadalom minden területére-túl a templomokban folyó istentiszteleteken-miséken, mert a társadalomban egyre erősödő érték-felszámoló folyamatokra kevés csak a templomból mutogatni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!