Szigorúan ellenőrzött életek: a Securitate és a romániai magyar egyházak

2012. október 19. 15:41

Dokumentumfilm a romániai magyar egyházak elleni kommunista titkosszolgálati műveletekről, kollaboráns egyházi vezetőkről, emberi drámákról.

2012. október 19. 15:41

Petényi Katalin és Kabay Barna Szigorúan ellenőrzött életek címmel készített dokumentumfilmet a romániai Securitate egyházak elleni tevékenységéről, az ügynökök és tartótisztek működéséről.

Márton Áron püspököt 1949. június 21-én tartóztatták le, a nagyszebeni börtönbe vitték, ahol két évet töltött vizsgálati fogságban. 1951-ben összeesküvésért tíz év börtönre és öt év közügyektől való eltiltásra, hazaárulásért életfogytig tartó kényszermunkára ítélték. 1955-ben szabadon bocsátották, a Securitate operatív megfigyelést folytatott vele szemben. A diktatúra arra törekedett, hogy az egyházak a pártállammal együttműködő püspököket nevezzenek ki. Tökés László későbbi református püspök esetében egy jelentésből az derül ki, hogy a titkosszolgálatok egyházi vonalon igyekeztek ellehetetleníteni.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2012. október 21. 13:08
"Szerintem a megbocsájtás joga, akárcsak másban is, az érintettek kizárólagos joga." Tökéletesen igaz. Nem vitatom. Az én esetemben az idő és állítom a Kegyelem segített megbocsátani. Aki nem tud azt is megértem, csak annak nehezebb.
hunmohikan
2012. október 21. 13:08
beszélgessünk egyszer erről
Feltuki és Gogylász
2012. október 21. 13:08
"beszélgessünk egyszer erről" Nagyon szívesen. Amit tudok szívesen megosztom veled.
Feltuki és Gogylász
2012. október 21. 13:05
"Magyarországon a katolikus egyház Mindszenty leváltásával megtöretett.Hiszen a Pápa váltotta le! " Ez egy nagyon bonyolult kérdés. A Vatikánon belül többféle álláspont volt. Agostino Casaroli érsek,az akkori külügyminiszter, a kommunistákkal való kiegyezés híve volt, mert túl hosszú ideig voltak hatalmon. Nem lehetett püspököket kinevezni az ÁÉH engedélye nélkül. XII. Piuszt, aki mereven elzárkózott mindenféle együttműködéstől, maradi, begyöpösödött, konzervatív papnak titulálták. Szerintem annak kell örülni, hogy még van pap egyáltalán Magyarországon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!