Honlap indult a hit évének kezdete alkalmából

2012. október 11. 19:34

A hit éve kezdetén, csütörtökön indította el a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága azt a honlapot, amely tájékoztat az új evangelizáció szellemében rendezett tematikus év legjelentősebb hazai eseményeiről és beszámol a világegyházi történésekről is – közölte az MKPK sajtószolgálata.

2012. október 11. 19:34

A honlap nyitóoldalán részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők arról, hogy XVI. Benedek pápa csütörtökön indította el a hit évét, megtekinthető videón a tematikus esztendőt megnyitó pápai szentmise, Erdő Péter bíboros pedig a II. vatikáni zsinatról és a hit évéről szól levelében és videóüzenetében.

A bíboros levelében és videóüzenetében arra szólít fel, hogy „legyen a most kezdődő év, mint a hit éve alkalom arra, hogy hitünket jobban megismerjük”, valamint utal arra, hogy a katolikus egyház csütörtökön emlékezik meg a II. vatikáni zsinat kezdetének ötvenedik és a katolikus egyház katekizmusa kiadásának huszadik évfordulójáról.

Erdő Péter emlékeztetett arra: a II. vatikáni zsinat célja az volt, hogy a „katolikus tanítást hamisítatlanul és teljes egészében továbbadják minden gyengítés és torzítás nélkül”, továbbá, hogy „ezt a biztos és változhatatlan tanítást, melyet a hit engedelmességével kell fogadnunk, olyan módon kutassák és adják elő, mely korunknak megfelel”.

A folyamatosság és a katolikus tanításhoz való hűség tehát éppúgy eleve a zsinat szándéka volt, mint a korszerűen megújuló hangsúlyok és témakezelés, a kettő nem volt és nincs ellentétben egymással – mutatott rá. A bíboros felhívta a figyelmet arra: egyaránt téves a régi nevében elvetni az újat vagy a „zsinati újításokra” hivatkozva elutasítani az egyház ősi hitét, eszményeit és lelki értékeit. Boldog II. János Pál pápa megfogalmazta az új évezred kezdetén: „a zsinat nagy kegyelem volt a XX. század számára, nekünk pedig biztos iránytűnk a következő évszázad útján” – fogalmazott.

Erdő Péter megjegyezte: XVI. Benedek pápa többször is rámutatott, hogy a zsinat helyes értelmezési módja az egyház reformja és megújulása. A bíboros megállapította: napra pontosan harminc évvel a zsinat kezdete után hirdette ki II. János Pál pápa a katolikus egyház katekizmusát, amiről XVI. Benedek pápa azt mondta, hogy az „a II. vatikáni zsinat hiteles gyümölcse”, s a hit tartalmát „rendszerezve és szervesen” adja elő.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!