Elhunyt Moon tiszteletes

2012. szeptember 03. 17:12

Szeptember 3-án reggel, 92 éves korában elhunyt Moon tiszteletes, a megaesküvőiről híres Egyesítő Egyház alapítója és vezetője.

2012. szeptember 03. 17:12

A tiszteletest két hete vitték az egyház szöuli kórházába tüdőgyulladással. Temetése szeptember 15-én lesz. Moon tiszteletes a hetvenes években vált híressé tömeges esküvői által, ahol úgy adott össze párokat kénye-kedve szerint, hogy azok korábban nem is találkoztak egymással.

Sun Myung Moon 1920-ban született a ma Észak-Koreához tartozó Pyonganban, és 15 évesen kezdte el hangoztatni, hogy ő az új Messiás, akinek be kell fejeznie Jézus Krisztus művét, mivel az befejezetlen maradt a keresztre feszítés után. Nézetei miatt kizárták a presbiteriánus egyházból. 1954-ben elmenekült Észak-Koreából, és Dél-Korea fővárosában, Szöulban megalapította az Egyesítő Egyházat (Unification Church). Neki és követőinek a célja a „béke világának” felépítése volt. Épp a béke építésének módja volt részéről az is, hogy a világ minden tájáról összesereglett fiatalokat random módon házasította össze. A szülők ugyanakkor gyakran vádolták meg azzal, hogy manipulálja a fiatalokat és kihasználja őket.

1982-ben, miután az Egyesült Államokba költözött, 11 hónap börtönre ítélték adócsalás miatt. Ennek ellenére mégis üzleti birodalmat épített ki: az ő cégeié volt a Washington Times, övé lett a connecticut-i University of Bridgeport, a manhattani New Yorker Hotel, és egy cég, ami sushit szállít az amerikai japán éttermeknek. Koreában több szálloda és egy focicsapat tartozik az egyház tulajdonai közé.

Az antikommunista Moon tiszteletes ráadásul jó viszonyt ápolt az észak-korai Kimekkel. Kim Dzsong-Ilnek rózsát és Rolex órát küldött a születésnapjára. Múlt decemberben egyháza delegációja is képviseltette magát a diktátor temetésén.

Ellentmondásos viszonya volt a protestáns egyházakkal: hívei mindig azt hangoztatták, hogy együtt szeretnének működni velük, de azok csak azt érzékelték, hogy az Egyesítő Egyház hívei radikális térítésbe kezdenek híveik közt.

2001-ben Moon tiszteletes „összeadta” a 71 éves Emmanuel Milingo zambiai érseket Maria Sunggal. 2006-ban az érsek, miután megalapította a nős papok szervezetét, négy püspököt szentelt pápai engedély nélkül, amivel automatikusan kiközösítette magát a katolikus egyházból. 2009-ben a Vatikán rendelkezése értelmében Milingo elvesztette klerikusi állapotát, azaz egyszerű világi hívőként tekintenek rá. Egyesek szerint Moon akciója az afrikai katolikus egyház meggyengítésére irányult.

Moon 2003-ban egy beszédében Krisztus büntetéseként írta le a holokausztot. 2006-ban visszatért Dél-Koreába, és elkezdte szétosztani egyházi és vállalatbirodalmát 14 gyermeke közt.

Saját nyilvántartása szerint az Egyesítő Egyháznak hárommillió tagja van, és 194 országban vannak misszionáriusai. A kilépett tagok és kritikusok szerint viszont a tagok nincsenek többen százezernél.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!