Újra elhalasztotta az egyházi kárpótlást a cseh képviselőház

2012. szeptember 18. 22:40

Újra elhalasztotta a döntést az egyházi kárpótlásról a cseh képviselőház kedden.

2012. szeptember 18. 22:40

A döntés elnapolását a következő ülésszakra a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselőcsoportja kérte, mert a kormánykoalíció soraiban nincs meg a törvényjavaslat elfogadásához szükséges támogatás. A Karolína Peake kormányalelnök vezette legkisebb koalíciós párt, a LIDEM ugyanis már korábban közölte: csak azután hajlandó támogatni az egyházi kárpótlást, ha tisztázódik a kormányzati reformcsomag helyzete. A kormányoldalnak egyelőre nincs esélye elfogadtatni a reformcsomagot, mivel az ODS hét képviselője azt továbbra sem akarja megszavazni.

A reformcsomagot és az egyházi kárpótlást is elfogadta korábban az alsóház, de a szociáldemokrata többségű felsőház mindkét törvényjavaslatot elutasította és visszaküldte az alsóháznak. A képviselőház augusztusi ülésén az egyik javaslatot sem sikerült újra elfogadni. A szenátus elutasításának felülbírálatához – ami egyben a törvény elfogadását is jelentené – a 200 tagú alsóházban a kormányoldalnak 101 szavazatra lenne szüksége. Jelenleg azonban az egyik javaslatnak sincs ennyi támogatója.

A koalíciós megegyezés értelmében a reformcsomagot a kormány szeptember elején változatlan formában újra elfogadta, és úgy terjesztette a parlament elé, hogy a szavazást összekapcsolja a kormány iránti bizalmi voksolással. Mivel formálisan új törvényjavaslatról van szó, azt az alsóház és a felsőház újra megvitatja, és a végső szavazás csak két-három hónap múlva lesz. A vita során lehetőség nyílik a javaslat módosítására is. Ha a pártok álláspontja változatlan marad, akkor az egyházi kárpótlásról is legkorábban az év végén lehet újra szavazni.

Petr Necas miniszterelnök az utóbbi hetekben több ízben is nyíltan azt hangoztatta, hogy mindkét törvényjavaslatot kulcsfontosságúnak tartja, és ha bármelyiket is elutasítanák, lemond hivataláról, ami egyben a kormány bukását is jelentené.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. szeptember 19. 16:33
nemcsak a cseheknél, másutt is az a tapasztalat: elvenni sokkal hamarabb...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!