Köszönetet mondott az örmény pátriárka a magyar protestáns vezetőknek

2012. szeptember 12. 10:27

II. Karekin pátriárka, az Örmény Ortodox Egyház katolikosza levélben köszönte meg Bölcskei Gusztávnak, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökének és Gáncs Péternek, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének, hogy a püspökök kifejezték együttérzésüket az örmény néppel – közölte az evangélikus egyház sajtószolgálata.

2012. szeptember 12. 10:27

Ramil Sahib Safarov, az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt azeri katonatiszt kiadatását „lelkiismeretlen és hallatlan tettként” minősítve az ortodox egyházvezető annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar hatóságok tettével szemben „az igazság és béke ügye iránt elkötelezett nemzetek és országok nem maradhatnak közömbösek”.

II. Karekin a levelében ismételten felhívta a püspökök figyelmét arra, hogy „ez az elítélendő döntés feszültségekhez, etnikai és vallási konfliktusokhoz vezethet a régióban”.

Bölcskei Gusztáv és Gáncs Péter szeptember 2-án levélben fordult II. Karekin pátriárkához, amelyben együttérzésükről biztosították az egyházi vezetőt amiatt, hogy az azeri elnök kegyelemben részesítette és szabadon bocsátotta a Magyarországon törvényesen börtönbüntetésre ítélt azeri gyilkost, akit néhány nappal ezelőtt adtak ki hazájának.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2012. szeptember 14. 22:35
Azért ez eléggé egyenes volt.
acido domingo
2012. szeptember 13. 00:47
Akkor a magyar egyházak most bizonyára aggódnak a nagyszámú bakui örmény testi épsége miatt. Jobb ötletem nincs. Esetleg még az, hogy nem merték Orbánnak egyenesen megmondani a véleményüket.
Csomorkany
2012. szeptember 12. 19:24
Hát, mondjuk azért, mert az elítélt köztörvényes bűnözőnek föltett szándéka minden örményt meggyilkolni, és ezért egy egész nép hősként ünnepli. Viktor, nooooooooooooormális?
acido domingo
2012. szeptember 12. 16:34
Nem kérdés, hogy hiba volt elengedni egy köztörvényes bűnözőt. Ezzel együtt tényleg nem értem, hogy miért kell EMIATT együtt érezni az örmény néppel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!