A Hajdúdorogi Egyházmegye eredményeit méltatta Surján László

2012. szeptember 18. 23:03

A görögkatolikus Hajdúdorogi Egyházmegye eredményeit méltatta Surján László kedden Brüsszelben, az egyházmegye alapításának századik évfordulója alkalmából rendezett tanácskozáson.

2012. szeptember 18. 23:03

Surján László, az esemény fővédnöke és házigazdája, köszöntőjében a Hajdúdorogi Egyházmegye cigánypasztoráció terén elért eredményeit hangsúlyozta.

A görögkatolikus egyház nem volt rest a legelesettebbek felé is tekinteni, kik minden tekintetben a társadalom peremén élnek. Egyházuk nevéhez fűződik Európa első cigány temploma, a cigány nyelvű liturgia, bibliai részletek cigány nyelvre való fordítása. A Hajdúdorogi Egyházmegye tevékenysége jó példa arra, hogyan lehet sikereket elérni a roma integráció terén” – mutatott rá az EP KDNP-s alelnöke.

A rendezvényen részt vett Járóka Lívia fideszes EP-képviselő is, a parlament egyetlen roma származású képviselője, aki a romák nevében köszönte meg azt a hatalmas munkát, amit a görögkatolikusok a cigányság érdekében nap, mint nap végeznek. Görögkatolikus egyházi vezetők a centenáriumi rendezvényen az egység, a megértés és a közösségek közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozták.

Az egységre való törekvés, amelyet egyházközségektől, illetve testvértelepülésektől kezdve régiók együttműködésén keresztül egészen országok uniójáig terjed, valójában az Istennel való egyesülés vágyát tükrözi” – magyarázta Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök. Orosz Atanáz püspök pedig rámutatott, hogy egyházmegyéjében az egyik legnagyobb feladat létrehozni a cigány és nem cigány lakosság között a kölcsönös megértést és együttműködést szolgáló közösséget.

A térségben növekvő bűnözés és a megélhetési nehézségek sokakat elköltözésre késztetnek. Az egyház a papi szolgálat megtartásával, szociális munkával és oktatással törekszik elősegíteni a megbékélést és a helyben maradást” – mutatott rá a püspök. A rendezvényen a fideszes Pelczné Gáll Ildikó szintén a közösségteremtés fontosságát hangsúlyozta.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!