Egynemű párok templomi esketésére kötelezhetik az egyházakat

2012. április 27. 09:31

A brit kormány a házassági törvény reformját tervezi. A javaslat elfogadásának esetében az egyházak törvényt sértenének, ha megtagadnák az esküvőt a homoszexuális pároktól.

2012. április 27. 09:31

A jelenleg hatályos családjogi törvény engedélyezi a „polgári partneri viszonyt” az egynemű párok között, a jelenlegi tervezet azonban jogilag is házasságnak ismerné el az azonos neműek egybekelését, megszüntetve a definíciót, mely szerint a polgári házasság férfi és nő kapcsolata. A brit kormány konzultációs irata külön pontban foglalkozik azzal, hogy nem kívánják megváltoztatni az egyházi esküvők jelenlegi rendjét, ami továbbra is egy férfi és egy nő között köttethetik meg.

Neil Addison, a Morus Tamás Jogi Központ igazgatója szerint viszont az új törvény kötelezni fogja az egyházakat a homoszexuális párok templomi esküvőjének engedélyezésére. Addison szerint amelyik egyház ezt megtagadja, törvényt fog sérteni, mivel a törvény nem különbözteti meg az egyházi és a polgári esküvőt, viszont mindenkire egyenlően vonatkozik. Így az egyházak jogilag támadhatóvá válnak.

A törvényváltoztatásról jelenleg társadalmi konzultáció folyik. Az Iszlám Orvosszövetség elnöke „szent szövetség” létrehozását sürgette, hogy minden vallás egységesen lépjen fel a tervezet ellen, . Ennek ellenére a múlt szombati Times-ban az anglikán egyház vezetői közös nyilatkozatban álltak ki a javaslat mellett. A nyílt levél szerint a keresztény egyháznak örömmel kellene fogadniuk, hogy a házasság évszázados eszméjét homoszexuális párok is magukévá teszik.

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
acido domingo
2012. május 02. 11:15
' A nyílt levél szerint a keresztény egyháznak örömmel kellene fogadniuk, hogy a házasság évszázados eszméjét homoszexuális párok is magukévá teszik.' Az anglikán főnökök hülyék vagy hazudnak. Egy eszmét senki sem tehet törvények által 'magáévá'. Ha tényleg magukévá tették a keresztény házasság eszméjét, akkor abból csak egy dolog következhet: a tisztaság.
magnamater
2012. május 01. 21:19
Nem azért lett szétválasztva az állam meg az egyház, hogy most az állam mondja meg az egyháznak, mit tegyenek, miféle szertartásokat végezhetnek.
smogger
2012. április 29. 19:04
Ez attól függ, a nemzetközi melegek adnak e pénzt Orbánnak. Ha adnak, lesz. Csak szólok.
Csomorkany
2012. április 28. 22:18
Mindenesetre abban a templomban, ahová én járok, nem lesz homoszexuális esküvő. Csak szólok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!