Az egyházé lesz a Dömötör-torony

2012. április 26. 06:32

A szegedi Dóm téren álló tornyot zártkörű pályázaton hirdetné eladásra a város. Úgy tűnik, az egyházmegye vevő rá.

2012. április 26. 06:32

Száz millió forintért ajánlotta fel a szegedi Dóm előtt álló építményt az önkormányzat. A szegedi közgyűlés ülésén Botka László rámutatott, hogy a felszivárgó talajvíz veszélyezteti az épületet és Aba-Novák Vilmos 1932-ben festett freskóit, az önkormányzat azonban nem rendelkezik elegendő pénzzel a megfelelő intézkedések meghozatalához. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök nyilatkozata alapján az egyházmegyének szándékában áll megvásárolni, rendbe hozni és újra megnyitni az épületet.

A Dömötör-torony alapjait még a XI. században rakták le, román stílusú alsó része XII. századi, míg nyolcszögletű felső része a XIII. században épült. Az épület a Szent Demeter-templom lebontásakor került elő: 1931-ben felújították és keresztelőkápolnává alakították.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szedlacsek
2012. június 14. 20:41
Egy egyházi épület egyáltalán hogyan lehet önkormányzati tulajdon...? És mi ez a pofátlanság, hogy most Botka "el akarja adni" az egyháznak. Előtte talán adja vissza a többi elkonfiskált egyházi vagyont is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!