Egyhamar nem lesz luxusáfa

2011. szeptember 16. 12:07

Kétséges kimenetelű a luxusáfa kezdeményezése, az uniós irányelvet évekbe kerülne megváltoztatni - írja az Origo szakértőkre hivatkozva.

2011. szeptember 16. 12:07

Esélytelen bevezetni, és számos buktatója van - nyilatkozták az Origo által megkérdezett adószakértők Matolcsy György gazdasági miniszter luxusáfára vonatkozó javaslatáról. A kezdeményezett, bizonyos termékek utáni 35 százalékos áfakulcs nem fér bele az uniós áfairányelvbe, mert az irányelv szerint a legtöbb termékre vonatkozó általános áfakulcsnál magasabb, kiemelt áfakulcsot a tagállamok nem alkalmazhatnak a termékek szűkebb körére. A kezdeményezés, hogy az irányelv megváltozzon, kétséges kimenetelű, és sokáig tarthat - nyilatkozta a portálnak Földes Balázs, a KPMG szenior menedzsere.

Riszter Gergely, a Baker & McKenzie ügyvédi iroda adóügyekkel foglalkozó partnere szintén az időt említette akadályként, Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke nem érzi reálisnak, hogy gyorsan keresztülmehetne az EU-ban a javaslat. Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének elnöke szintén úgy véli, évekig tartana a folyamat.

Riszter Gergely szerint ha egy ország nem tartja indokoltnak a magasabb adókulcs bevezetését, akkor elképzelhető, hogy a luxusáfát bevezető országok vásárlói oda fognak utazni vásárolni. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő az MTV Ma reggel című műsorában azt mondta, szerinte életveszélyes lenne úgy bevezetni a magasabb adókulcsot, hogy a környező országokban ezt nem teszik meg.

Földes Balázs úgy véli, ha mindenképpen valami pluszbevételt akar szedni a luxuscikkek után az állam, akkor tételes fogyasztási adó kivetése is szóba jöhetne. Alacsony díjtételt azonban nem érdemes bevezetni, mert az adminisztráció is pénzt visz el. Ha pedig nagyon megdrágítják a terméket, akkor a bevásárlóturizmussal szembesülhet az állam - véli Földes.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Boli
2011. szeptember 17. 17:27
http://adozona.hu/aktualis/20110917_adossag_ados_Szell_Kalman_ado_hiany_adoem.aspx
ketroot
2011. szeptember 16. 17:02
Most olvastam, hogy viszont emelik az áfát 27%-ra, így tovább, tetvedékek!
már foglalt
2011. szeptember 16. 16:07
nem? ez biztos?
realista
2011. szeptember 16. 14:31
Ez előre látható volt, de megint be kellett dobni valami ötletet, mert már lekerültünk az EU-ban a címlapokról. De hát mindegy hogy mit, csak beszéljenek rólunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!