Pártállami rendszert hoztak létre

2010. december 17. 11:43

Diktatórikus rendszer van kialakulóban, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és pártelnök centrális hatalmat és kontrollt épít ki a teljes közszolgálatban és a médiában.

2010. december 17. 11:43

„- Több oldalról is élesen bírálják a Fidesz médiatörvény-javaslatát. Ön szerint melyek a kormány törvénytervezetének a kritikus pontjai?

 - Itt nemcsak egyszerű kormányzati, hanem tartós pártirányításról van szó. Diktatórikus rendszer van kialakulóban, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és pártelnök centrális hatalmat és kontrollt épít ki a teljes közszolgálatban és a médiában. Az Orbán Viktor által kilenc évre kinevezett és leválthatatlan fideszes Szalai Annamária elnöklésével vezetett médiahatóság azt csinálhat, amit akar. A közmédiumokat már elfoglalták, de letérdepeltethetik a független média szereplőit is.

Egyik kezükkel megsemmisíthetnek bármilyen sajtóorgánumot, a másik kezükkel fontos médiapolitikai érdekekre, potenciális közfeladat ellátására hivatkozva, pályáztatás nélkül oszthatnak ki frekvenciát. A végtelenségig büntethetnek például egy nekik nem tetsző rádiót, megvonhatják a működési engedélyét, és máris van egy szabad frekvencia, melyről szabadon dönthetnek. Az természetesen nem zavarja majd őket, hogy lehet, a kutya sem fogja hallgatni, a lényeg, hogy az ne szóljon, ami nekik nem tetszik.(...)

 - Azért csak emlékezzünk: a Gyurcsány-érában is ölebként viselkedtek a »királyi tévé« hírműsorai, az MTI hírszerkesztésénél is kilátszott a lóláb, igaz, a Magyar Rádió, Such György vezénylete alatt, őrizte függetlenségét. Egyébként ön szerint hol szorít legjobban a fideszes törvényjavaslat?

 - A közmédiumokból fideszes pártmédiumokat faragnak, a tévéket, a rádiókat és Európában példátlan módon a nyomtatott és az internetes médiaszolgáltatókat a hatóságuk alá kényszerítve akarják felügyelni, ellenőrizni, büntetni. Olyan gumiszabályokkal, amibe a hatóság azt értelmez, amit éppen akar, sőt, a törvénytervezet ehhez jogalkotási joggal is felruházza a hatóságot és annak elnökét. Jó lesz minden lépést előre egyeztetni, informálisan engedélyeztetni a hatósággal, nehogy baj legyen. Ez itt az új sajtószabadság?

De elfogadhatatlan az is, amit például Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója mondott, hogy a hírszerkesztés átalakítására azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer rendkívül pazarló, a jövőben pedig egy stáb fog kimenni egy helyszínre, más stáb pedig addig más helyeken tud anyagokat készíteni. Ezáltal színesedni fog a hírszolgáltatás. Ez nem a hírek színesedését fogja majd jelenteni, hanem központi híradó létrejöttét és a közszolgálat gazdasági kiszolgáltatottságát. A kereskedelmi csatornák is óvatosak. A két nagy kereskedelmi tévé híradója szinte alig ad hírt közéleti dolgokról. A szocialista pártban mi ezért próbáljuk nyomni a csengőt, hogy tessék felébredni, drága Magyarország.”

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vizigót
2010. december 18. 11:50
"Diktatórikus rendszer van kialakulóban" Úgy látom Debreczeni fóbiája/mániája egyre fertőzőbb.
Stanc
2010. december 17. 23:47
Ennek a Mandúr nevű politikai senkiházinak már régen múltidőben lenne a helye. Ha a fajsúlytalan, inkompetens, ostoba, demagóg politikai balfácán szobrát kellene örökké olvadó hóba faragni, merném ajánlani modellnek! Mit tett le ő az asztalra "politika" címszó alatt? A végzetes 8 évet miért kussolta és asszisztálta végig? Akkor kellett volna sikítani a demokráciáért!
HSL
2010. december 17. 21:12
Tetszettek volna becsületesen kormányozni, nem lenne most viktatúra. Volt nyolc év. Mondom nyóóóóóóóc éééév.
atila68
2010. december 17. 20:13
"Minden napra jut belőletek basszátok meg?!" (Csoki)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!