Olajfolt-tanulságok

2010. június 19. 15:35

A kormányok kénytelenek lesznek tompítani a lelkesedést, és elgondolkodni a kockázatok és a nyereség kényes viszonyán.

2010. június 19. 15:35

„Az olajszivárgás és a legutóbbi pénzügyi válság között fájdalmas hasonlóságok mutatkoznak. Ilyen az innováció ígérete, a kifürkészhetetlen komplexitás, valamint az átláthatóság hiánya (tudósok szerint csak nagyon kis részét ismerjük annak, ami az óceánok mélyén zajlik). S ilyen az is, hogy gazdag és politikailag erős lobbik óriási nyomást gyakorolnak még a legrobusztusabb kormányzati struktúrákra is. Barack Obama amerikai elnök számára külön kínos, hogy éppen a BP-tragédia előtt javasolta a tengeri olajkitermelés növelését, mégpedig nyilvánvalóan a republikánus ellenzék követelésének engedve.(...)

Olajipari szakértők szerint a tengeri kitermelés eleve csak csekély hányadát fedezheti a globális keresletnek. A BP-féle eset azonban sokkal nagyobb félelmeket generál a bármilyen érzékeny környezetben folytatandó kitermeléssel szemben. Ráadásul ez nem korlátozódik csupán az olajra. Az energetikában manapság az agyagpalás rétegekben rejlő földgáz kinyerésének forradalmian új technológiája az egyik szenzáció. Ám miután a fontos lelőhelyek lakott térségek közelében találhatók, a kormányok kénytelenek lesznek tompítani a lelkesedést, és elgondolkodni a kockázatok és a nyereség kényes viszonyán.(...)

Ezzel összehasonlítva a pénzügyi válságok szinte megnyugtatóak. A spekulatív buborékok és a banki krachok évszázadok óta megszokott jelenségek. Bármily szörnyűek is, a társadalmak túlélik ezeket. A 2008-ban kirobbant válság előtt persze sokan azt hitték, hogy ezúttal minden másképp lesz. Azóta kiderült, tévedtek. A G20-kormányok talán nem végeztek olyan briliáns munkát a pénzügyi rendszer hézagainak betömésében, mint azt állítják. Kellő bizonyság erre az egész Európát megrázó, de az Egyesült Államokban és Japánban is eszkalálódással fenyegető államadósság-probléma. Ám a G20-ak gazdasági válságot menedzselni igyekvő vezetői mindenhatónak látszanak ahhoz képest, ahogyan a BP próbálta betömni a lyukat a tengerfenéken.”

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Silcon
2010. június 20. 13:24
Alapvető törvényszerűségeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A szocializmus az egyén motiválatlansága miatt nem működött, a piac viszont megteremti ezt az érdekeltségi rendszert. Azonban ennek is vannak hátrányai, az egoizmus és a kapzsiság hajlamos átlépni a morális határokat. Ezért szükséges megfelelő kontrollt biztosítani piaci viszonyok között is. A törvényi szabályozás azonban mindig az események mögött kullog, ami nemzetközi szintű szabályozás esetén hatványozottan igaz. A visszamenőleges hatályú törvényeket már a római jog is tiltja, de valamiféle büntethetőséget ki kellene találni az olyan esetekre, amikor a létező törvények hatókörén kívül mozgó cégek tevékenysége óriási károkat okoz. Itt vannak pl. a hitelminősítő cégek. Simán megúszták, hogy egyikük sem jelezte előre a kockázatokat. A normális ügymenet szerint ezeknek csődbe kellett volna menniük, hogy legközelebb a T. részvényesek elgondolkodjanak, hogy mibe fektetik a pénzüket.
vizesnyolcas
2010. június 20. 09:35
Az a vicc, hogy az olajfoltot már rég elfeledte volna világ, max. néhány zöld fórum beszélne róla, ha nem az USA partjainál, hanem valahol Afrika közelében történik valami hasonló. A Shell legalább annyira kártékony például Nigériában, méghozzá nem baleset, vagy eseti mulasztás, hanem szisztematikusan kialakított környezetromboló technológia évek óta folyamatos üzemeltetése formájában, de a nagyközönséghez eljutó média hallgat róla. Egy pár állam kormányának nem egyszerűen a lelkesedését kellene tompítania, hanem azt a szokását kellene felszámolnia, hogy a saját polgáraira lövet, ha azok fel merik emelni a szavukat a kormányzatot és a tisztviselő lefizető olajtársaságok ellen.
bmucsai
2010. június 19. 16:52
"A kormányok kénytelenek lesznek tompítani a lelkesedést, és elgondolkodni a kockázatok és a nyereség kényes viszonyán. " Nekünk embereknek is komolyan el kell gondolkodni! Olajfolt, pénzügyi válság, ártérbe épített pláza, .. mind ugyanannak a mechanizmusnak az eredményei. Gazdasági entitások a közjó ellenében manipulálva az államszervezetet, kormányok döntéseit, keresztül viszik akaratukat önös érdekeik céljából. Az alkotmánynak, a törvénykezésnek meg kell védeni a közjót!
balbako_
2010. június 19. 16:00
Amikor "a piac szabályoz" mindig katasztrófa következik be! Most is egyetlen biztonsági szerkezet megtakarítása miatt állt be ez a helyzet. Az államnak nem joga, kötelessége a multikat addig taposni, amíg az ki nem hörgik, köhögik a kötelező minimumot, sőt megkockáztatom, a multikat kollektívan, tehát a föld minden államában ki kéne irtani! Nem csak az immáron folyamatos és egyre mélyülő válságokban van benne kezük, hanem a lehetetlen és mérhetetlen természetpusztításban és ezzel párhuzamos időjárási katasztrófákban. Miután egy állam, még a legerősebb is nem gyűrheti le, csak a nemzetközi szigorúan betartott multiellenes törvény segít! Immáron sokkal, de sokkal nagyobb a világszerte okozott kár, mint a haszon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!