Első karakter
Közélet
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharccal egy időben születő magyar honvédség példája is megmutatja, milyen fontos egy ütőképes, a nemzet megmaradását szolgáló haderő.
A sötét oldal a félelemre, a szorongásra, a jövőkép-nélküliségre épít, a fegyvere pedig a hazugság és a cinizmus – mondja Pataky Attila. Miért hord Orbán Viktor-os pólót? Mivel nyűgözte le Csák János? Interjú az Edda frontemberével a világ állapotáról, a magyar sorsról és arról, mit mond a liberálisoknak, ha kérdezik.
Továbbra sem került pont a Brüsszellel zajló tárgyalások végére, a politikai kommunikáció terén olykor egyenesen a pénzcsapok elzárásáról van szó, ám korántsem ennyire borús a helyzet. Bemutatjuk a lassan átláthatatlan eljárások és tárgyalások állását.
Két német szerző immár magyarul is elérhető könyve mutatja be a baloldali erőszak történetét és motivációit. A radikális baloldallal szemben a konzervatívok – de talán még a mérsékelt liberálisok is – értik, hogy a mennyországot nem lehet a földön megvalósítani, és az ilyen kísérletek mindig véres megtorlásba és totális diktatúrába fulladnak.
Ahogyan az építésügyben, úgy másik szakterületén, a közlekedéspolitikában sem teketóriázik mostanság Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter a MÁV–Volán teljes felső vezetését átszervezte, a bérletrendszert szintén, és a szavaiból úgy tűnik, bőven lát még maga előtt tennivalót.
Külhon
Bármelyik konzervatív jelölt lenne az amerikai elnök, véget vetne az ukrajnai háborúnak – vallja Kevin Roberts. A világ egyik, ha nem a legbefolyásosabb civil szervezetét, az amerikai konzervatív The Heritage Foundationt vezető texasi történésszel beszélgettünk.
Csúnya pártszakadás veheti el a magyarok egyébként is fogyatkozó esélyét arra, hogy bekerüljenek a pozsonyi parlamentbe. A magyar követelésekre nem reagálnak a szlovák pártok, annál inkább ácsingóznak a magyar szavazatokra.
Külföld
Keresztények közötti testvérháború – ezt gondolja Ferenc pápa az orosz–ukrán konfliktusról. De miért óvatos a pápa, miért nem hajlandó nyíltan állást foglalni egyik oldal mellett sem?
A napokban Portugália lett az ötödik európai ország, ahol engedélyezték az aktív eutanáziát. A halálról való emberi döntés lehetőségéről a keresztény egyházak szigorú nézeteket vallanak, az európai országokban viszont már évtizedek óta vitatéma és eltérő szabályozás tárgya az eutanázia.
Makronóm
Kína 44 csúcstechnológiai területből 37-ben már lehagyta az USA-t. Gőzerővel alakul az új világrend, amelyből természetesen hazánk sem maradhat ki egészen. György László elemzése.
Meta
Száznegyven esztendővel ezelőtt, 1883. május 23-án született Szekfű Gyula, a 20. század egyik legkiválóbb és legnagyobb hatású magyar történetírója.
Könyvek a jövőről
Ha nem vigyázunk, a biotechnológia évszázada megpecsételheti a férfi-nő kapcsolatok sorsát, és a jómódú nők kényelmét szolgáló árucikké degradálhatja a szegényebb nőket. Reakciós feminizmusra van szükség, ami nem lehet progresszív – állítja egy szókimondó édesanya.
Sport
Ha a látás tapasztalás, a tapasztalás pedig részben megértés, akkor közelről látva a Délnyugat-Kínában fekvő Csengtu várost, a legkevesebb, amit tehetünk, hogy gyökeresen újragondoljuk mindazt, amit eddig Kínáról hittünk. Úti beszámoló az augusztus elején nyári egyetemi világjátékokat rendező, 21 millió lakosú városból.
Élet
Pünkösdre készülve a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostorban jártunk, Baán Izsák perjellel és Toókos János testvérrel beszélgettünk a kisközösségi szeretetkapcsolatról, a lemondásról és a természetfölötti távlatról.
Utolsó Figyelmeztetés
„Az alábbi karakterek kitalált személyek, valóságos személyekkel való mindennemű hasonlóságuk pusztán a véletlen műve.” Vagy nem. Aki volt beosztott, lehet még főnök is, és fordítva. Sőt, gyakran egyszerre mindkettő. Görbe tükör két részben, a főnökök után folytassuk a beosztottakkal.