Első karakter
Közélet
A most zajló európai jobboldali építkezésben Magyarország katalizátorszerepet játszik, Budapesten a földrész meghatározó politikusai adják egymásnak a kilincset.
Mi nem titkos munkát végző szervezet vagyunk, a politikai elemző üzenetek megfogalmazása a küldetésünk – mondja a közvéleménykutató vezetője. Mráz Ágoston Sámuellel beszélgettünk.
Változatos eszközökkel, de a korábbiaknál jóval nagyobb rutinnal veszi fel a harcot az elharapódzó járvánnyal szemben hazánk és egész Európa. Körképünk.
Nemzeti liberális vagyok, mint Deák Ferenc, a „haza bölcse”, mindig keresem a kapcsolódási pontokat az ellentétes nézetek között – mondja Rudolf Péter. A Kossuth-díjas színésszel, színházigazgatóval vígszínházi irodájában beszélgettünk a kettészakadt színházi szakmáról, metoo ügyekről, családról és az elbizonytalanított fiatal generációról.
Külföld
Lengyel szomszédait és az egész EU-t akarta csapdába csalni Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, de aztán túltaktikázta magát, s végül Moszkva koppintott az orrára.
Több mint három éve tart a német Kereszténydemokrata Unió vezetői válsága, s útkeresése talán még sokkal régebb óta húzódik.
Új fejezethez érkezett a titkosszolgálatok és a privát szférájukra érzékeny felhasználók harca: az Európai Bizottság a telefonunkba belelátó CSS technológia kötelezővé tételét kezdeményezheti.
Precedens
Magáncégek elleni „klímaperek” sorozata indult el Európában Írországtól Németországig. A bíróságok sokszor a hatályos jogszabályokon túlmutató kibocsátáscsökkentési követelményeket kérnek számon a vállalatokon, mintegy jogalkotói szerepbe helyezve magukat, ami jogállamisági aggályokat is felvet.
Makronóm
Hazánk klímavédelmi elkötelezettsége a tettekben nyilvánul meg: 2022 és 2025 között 1100 elektromos autóbusz állhat forgalomba Magyarországon. Steiner Attila klímapolitikáért felelős államtitkárral zöldcélokról és az energiaválságról is beszélgettünk.
Meta
Az újbaloldal előszeretettel sajátítja ki a globalizáció kritikáját, pedig az se nem új, se nem baloldali. A csiphiány és az elszálló élelmiszerárak mind ugyanarra emlékeztetnek minket: a megoldás a helyi közösségekben van.
Tudomány
Új hazai kutatóközpont lendítheti előre az idegrendszeri betegségek kutatását és a látást helyreállító eljárások fejlődését.
Feminens
Alkot, tanít és tanul itthon és szerte Európában. Legeza Márta a kosárfonás fiatal mestere. Szenvedélye a munkája, amellyel a népművészet hagyományait örökíti át vásárlóinak és tanítványainak.
Jegyzet
Időről időre ellátogatok oda képzeletben, felidézve a bútorokat, a parketta recsegését – és nagyapám emlékét.
Mandiner Sport
A lovaglás kiebrudalásával a Nemzetközi Öttusaszövetség, úgy tűnik, túl messzire megy. Világszerte sportolók széles köre áll ki a változás ellen; úgy érzik, ezzel az öttusát magát számolnák fel.
Élet
A száz évvel ezelőtt, 1921. november 27-én született Pilinszky János költészete a világ széthullásának tapasztalatán keresztül láttatja az evangéliumi esztétika mélységét és időtlenségét.
„A lágerben éltem át igazán azt a szeretetet, ami magyart és magyart összeköt.” Nagyobb lelkű, nagyobb szellemű, kreatívabb, belevalóbb nép a magyarnál a világon nincs – véli a József Attila-díjas műfordító, aki a második világháború után fegyverrel küzdött a szovjet hadsereg ellen, megjárta a börtönt és a gulágot is, de minden megpróbáltatást túlélt. Interjúnk a 94. évében járó magyar hőssel!
Utolsó Figyelmeztetés
Van, aminek értéke van csak, de ára nincs.