Első karakter
Közélet
Nem pusztán filantróp milliárdos, hanem politikai szereplő is Soros György. Mit akar valójában?
A főpolgármester mögül már azok is kihátrálnak, akik néhány hete még ódákat zengtek egészen kivételes politikai teljesítményéről.
A Megafon célja, hogy összeadódjon azok hangja, akik nem kirekesztők – mondja a központ vezetője. Szerinte önbizalmat kell adni a közösségi térben a jobboldali gondolkodású embereknek. Interjú.
Százezrek teszik le az alkoholt egy hónapra a Száraz novemberhez csatlakozva. Magyarországon közvetlenül egy-, közvetetten akár négymillió embert is érinthet a súlyos alkoholhasználati zavar.
Magyarország Európa mostani energiaválsága közepette is megőrizte a lakossági rezsi stabilitását. Milyen út vezetett idáig? Meg lehet-e védeni hosszú távon az intézkedéseket? Elemzésünk.
Külföld
Kívülről úgy tűnhet, hogy Biden és Putyin nyári találkozója után mintha semmi nem változott volna az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatában – ez azonban csak a látszat.
Évtizedek óta feloldhatatlan megosztottság sújtja Ciprust, s a szigetnek ma migrációs útvonalak csomópontjaként új idők új kihívásaival is szembe kell néznie. Riport a mediterrán végekről.
Magánrepülők százaival érkeztek a résztvevők az ENSZ-klímacsúcsra, hogy aztán hangzatos beszédeket mondjanak és szép ígéreteket tegyenek arra, mit is tesznek majd országaik évtizedek múlva.
Precedens
Feministák és nőjogi aktivisták sem játszhatják ki a genderelmélet híveinek éberségét. Egy elismert skót filozófusnő egyetemi állásnak feladására kényszerült a transzfóbia vádja következtében. Esete csupán egy a számos hasonló sorában.
Makronóm
Legendás magyar vállalat került vissza hazai tulajdonba az utóbbi években, élére pedig holland származású igazgatót neveztek ki. Jan Prins újra a transzformátorgyártás globális bajnokává tenné Magyarországot.
Meta
A modern társadalom egyre zajosabb és egyre kevésbé következetes. Hangulatunk, teljesítményünk és fizikai környezetünk ingadozásai döntően befolyásolják döntéseinket és választásainkat. A szétszórt változékonyság emberi életek és vállalkozások sorsát dönti el, ezért itt az ideje a tudatosságnak – üzeni új könyvében egy Nobel-díjas közgazdász.
Különösen értékes régészeti lelettel, egy ép római katonai lófejpáncél-garnitúrával gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum. A lelet vétel útján került az intézménybe.
Tudomány
Valós időben, számszerűsítve mutatják be a rákos sejtek invázióját egy magyar kutatás módszereivel – ezáltal még többet megtudhatunk a betegség kialakulásáról és terjedéséről.
Feminens
Egy-két hónap alatt is hatalmas fejlődést lehet elérni a nehéz körülmények között élő, súlyosabb állapotú gyerekeknél – vallja Mészöly Ágnes konduktív pedagógus, aki a világot járva segít a gyermekeknek, szabadidejében pedig könyvek sorát írja.
Jegyzet
Beszélnünk kell erről, mese nincs.
Mandiner Sport
Minden idők egyik leggyengébb vb-szereplését produkálták a magyar ökölvívók. Az örök optimisták szerint azonban nincs ok az elkeseredésre.
Élet
A leginspirálóbb magyar teljesítményeket mutatja be, és az emberi kiválóság, a cselekvő lokálpatriotizmus, valamint a hazaszeretet hívószavaira épül a Highlights of Hungary. A kezdeményezésről az ügyvezetőt és a nagyköveteket kérdeztük.
Pilinszky János eddig sosem látott fotográfiáiból nyílt kiállítás a Műcsarnok Kamaratermében. A Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatában megvalósuló tárlat egyik legizgalmasabb eseménye forrásértékű adalékokkal szolgál a költő életműve, benne publicisztikai tevékenysége teljesebb megismeréséhez.
November 19-étől új főigazgatója van a Hagyományok Házának. A zeneszerző-előadóművész-néprajzkutatóval beszélgettünk az intézményvezetés kihívásairól.
Utolsó Figyelmeztetés
A magyarság a nyugati keresztény kultúrkört választotta, ezt a kultúrát őrzi Szent István óta. Ám csak akkor tudjuk megőrizni kultúránkat, ha a döntéseinket önállóan tudjuk meghozni.