Az újpogányság ellen

2021. szeptember 22. 11:17

A náci állam a történelem süllyesztőjébe került, az újpogányság viharfelhői azonban napjainkban is gyülekeznek.

2021. szeptember 22. 11:17
null

RT írása a Mandiner hetilapban.

Amikor 1938 tavaszán Petik János Gyuláról elszármazott épületbádogos-vállalkozó, az én dédapám elkészítette a küszöbönálló eucharisztikus kongresszus Hősök terén felállítandó ideiglenes oltárának bádogosmunkáit, aligha gondolhatott arra, hogy egy évszázadon belül újra hasonló céllal dolgoznak majd munkások az egykori díszes emelvény helyén.

Történelmi és vészterhes idők voltak azok: bár Magyarország akkor még a béke szigetének számított (és nem csak a katolikusok számára), Németország felől már sűrű viharfelhők gyülekeztek. Bő egy évvel a budapesti rendezvény előtt olvasták fel a Német Birodalom minden katolikus templomában XI. Piusz pápa híres, Mit brennender Sorge (égető aggodalommal) kezdetű enciklikáját, melyben nyíltan kritizálta a nemzetiszocialista állam újpogány, a faj és vér mítoszán alapuló rendszerét és a német katolikus egyház egyre nyíltabb üldözését.

A nácik bosszúja nem váratott magára sokáig: már másnap elkobozták az enciklika összes példányát, a kinyomtatásában közreműködő nyomdákat államosították, a következő időszakban pedig számos kolostort, teológiai fakultást, katolikus iskolát bezárattak. Hitler közvetlenül adott utasítást papok és szerzetesek szexuális visszaéléssel való hamis megvádolására és bíróság elé állítására, mindezt persze a teljes goebbelsi propagandagépezet kampányától kísérve. (Talán az sem volt véletlen, hogy ekkor éppen a Sztálin által tökélyre fejlesztett kirakatperek legsötétebb időszakában vagyunk…)A történtekből egyenesen következett, hogy a német állam már 1938 januárjában megtiltotta a német katolikusoknak a budapesti eucharisztikus kongresszuson való részvételt, a sajtóban az eseményről semmi nem jelenhetett meg, csak a Der Angriff című náci pártlap publikált egy írást Népfront – Pacelli Budapesten agitál címmel és ehhez illő tartalommal. Németországból rengeteg, mintegy huszonötezer hívő utazott volna Budapestre, s az 1938. márciusi anschluss után az osztrák katolikusok sem jöhettek, pedig ők addigra már a különvonatokat is megszervezték.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!