Aki az Észak vad tájait örökíti meg

2021. május 22. 19:32

Sopronból indult, beutazta a Jeges-tengert egy jégtáblákba fagyott hajón sodródva, felderítőrepülőkön ismerkedett az Arktisz zord világával, most pedig a Jeges-tenger partvidékére koncentrál Horváth Eszter dokumentarista fotográfus.

2021. május 22. 19:32
null

Gacsályi Sára írása a Mandiner hetilap Feminens rovatában

 

Horváth Eszter nevét idehaza tavaly ismerte meg a nagyközönség, miután a World Press Photo szakmai zsűrije az ő képét választotta a környezeti kategória legjobbjának. A fotót, amelyen két jegesmedve szaglássza körül a kitűzött zászlókat, Eszter három és fél hónapos útján, a Polarstern kutatóhajóról kihajolva,

a mínusz negyven foknál is hidegebb éjszakában készítette.

Nem ez volt az első ilyen küldetése: közel tíz éve dolgozik a szakmában, bár pályafutását még szelídebb vidéken, New Yorkban kezdte. Diplomamunkáját a The New York Times közölte, a sikert pedig sok megkeresés követte, képeit publikálta többek között a National Geographic, a Time és a The Wall Street Journal is.

Fotó: MTI/Horváth Eszter
Fotó: MTI/Horváth Eszter

Dokumentarista fotósként 2015-ben a tudósok mellett találta meg a helyét. Évek óta az északi sarkkör mentén dolgozik, hogy a legfrissebb kutatásokat ne csak egy szűk tudományos közeg, de a nagyvilág is megismerhesse vizuális történetmesélése által. A 2020-ban díjazott fotó kapcsán sokat írtak Eszterről, ám az élet azóta sem állt meg:

a fotós a norvégiai Spitzbergákról ért haza nemrég.

„Ez a világ legészakibb közössége, ahol folyamatosan élnek emberek. Mivel kutatófalu, turistaforgalom sincs igazán, békeidőben is csak sétát tehetnek a látogatók, nem alhatnak itt. Most a vírus miatt az sem volt biztos, hogy bennünket ideengednek, de végül négy negatív teszt és tizenkét nap karantén után odaértem – meséli Eszter. – Mielőtt elindulok egy útra, rengeteg tudományos cikket olvasok, hogy teljesen kiismerjem magam abban, amit a kutatók végeznek. Tudományos cikkek igazolják, hogy az északi féltekén a folyamatos talajfagyban 1300 gigatonna szén van, s a szén-dioxid és a metán a levegőbe jutva még inkább felgyorsíthatja a globális felmelegedést. Most a Jeges-tenger part menti régiójában az ehhez kapcsolódó kutatásokat szeretném dokumentálni.”

Fotó: Horváth Eszter
Fotó: Horváth Eszter

Eszter legutóbb két és fél hetet volt a kutatóbázison. „Faházikókban laktunk, ahol hatalmas monitorokon látjuk fél hétkor, milyen az aznapi idő, és mit tudunk végezni. Fél nyolckor közösen reggelizünk, egy óra múlva pedig hószánon indulnak a csapatok a megadott kutatási helyekre, ahol este hatig dolgoznak.” Fotósként Eszter folyamatosan kíséri a kutatókat, olykor kérdez, máskor csak csendben figyel, hogy ne zavarja a munkát.

Néha saját munkáján kívül más fontos feladatot is ellát a tudósok mellett: jegesmedveőrnek áll. Mivel a Spitzbergák a jegesmedvék otthona, háromezer állat veszi őket körül nap mint nap, és terepre csak az mehet, aki elvégezte a szükséges tréningeket, tud lőni nagy kaliberű fegyverrel, ha szükség van rá. „Remélem, soha nem kerülök olyan helyzetbe, hogy bántanom kelljen egy medvét, de biztonságot ad, ha ott a fegyver, és bízom benne, hogy adott esetben képes vagyok megvédeni magamat és a kollégákat.”

Márpedig a biztonságérzet ebben a környezetben létfontosságú. Terepen nincs helye a hősködésnek: balesetet okozhat,

akár életekbe is kerülhet, ha valaki nem ismeri vagy nem fogadja el a korlátait.

„Fagyási sérüléseket szenvedtek kollégák, holott ha szólnak, tudunk tenni ellene. Nagy veszélybe sodorhatja magát és a többi embert, ha bárki – pláne, ha a medveőr – nincsen a topon.”

Eszter egy saját példán szemlélteti ezt: a legutóbbi munka során éjszaka kiment a fjord egy különösen szép partszakaszára egyik kolléganője kíséretében. Úgy alakult, hogy a lámpa, a puska és a jelzőfény is a munkatársnál volt, és a nehéz terep miatt harminc méterre szakadtak egymástól.

Fotó: Horváth Eszter
Fotó: Horváth Eszter

„Azt éreztem, sem őt, sem magamat nem tudom megvédeni, ha bármi történik, ilyen állapotban pedig nem akartam továbbmenni. Ő ezt rögtön megértette, és vissza is fordultunk. Ez volt a jó döntés. Az eset előtt két nappal két kutató volt kint méréseket végezni, amikor egy jegesmedve besomfordált közéjük. Egyiküket felemelte a fejénél fogva, és el akarta hurcolni, de a másik kutatónak volt annyi lélekjelenléte, hogy lelője az állatot, így túlélték a támadást. Nálunk lehet, más lett volna a helyzet” – részletezi.

Éles helyzetekben önismeretre és folyamatos belső párbeszédre van szükség,

meg egy adag bátorságra, hogy ne szégyellje senki sem kimondani, amit érez és gondol. „Én itthon is így működöm, és megnyugtató, ha tudom, hogy a többiek is betartják a szabályokat. Nem szeretnék olyan emberrel terepre menni, aki hősködik, mert előbb-utóbb baleset éri. Itt nem azáltal vagy erős, ha hősködsz, hanem ha vállalod a gyengeségeidet.”

Jelentős váltás ilyen működésmódból egyik napról a másikra visszailleszkedni az európai hétköznapokba. Ahogy Eszter mondja, két utazás között mintha más életet élne, és bár öröm hazautazni, találkozni a családtagokkal, a terep újra és újra visszahúzza, mint a függőt a kábítószer.

„Az a mély kapcsolódás, amit ott érzek a természettel és önmagammal, leírhatatlan. Az ilyen utakon százszázalékosan jelen vagyok, megélek minden percet, sőt az okoz nehézséget, hogy onnan elgondoljak valahová. Az itthoni életben viszont néha éppen az itt és mostot nehéz megélni.” A tudatosságnak, a tudatos jelenlétnek nagy ereje van – gondoljunk csak egy jól elkapott pillanatra: amikor a fotós éppen azt, éppen akkor és éppen úgy örökíti meg, ahogyan kell.

 

A szerző az Egy.hu főszerkesztője

Címlapkép: Horváth Eszter 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Somaa
2021. május 22. 22:32
Sokkal vadabb helyek vannak. Pl Guatemala, Kambodzsa vagy éppen Kongó, ahol nem csak halálos moszkítók, mérgeskígyók és pókok (meg sok egyéb halálos és agresszív rovar, pl skorpió, cecelégy), hanem egy sor veszélyes vadállat les áldozatra a dzsungelek homályából, puma, tigris, párduc, gorilla, méhészborz (kicsi de nagyon vad, a harapása erősebb, mint a pitbullé), néhol krokodil, viziló ugyebár (ami a valóságban korántsem kedves, hanem halálosan veszélyes ha épp dühös), a vízekben még barracuda rajok is előfordulnak, csalánozó medúzák. óriás anakonda, mérgező békák és gyíkok... és szerintem már eleget soroltam a vadállatokból, mert nem csak az a veszély, hanem EMBEREK... vad törzsek mérgezett nyillal, továbbá gátlástalan őrült drogbárók ill hadurak osztagai, állig felfegyverkezve... előbb lőnek aztán kérdeznek... de sok ilyen helyen maga a kormány ugyebár a fő maffia, és ha egy járőre meglát, akkor nem jársz jól... és akkor még nem beszéltem arról, hogy szomjan lehet halni, ha valaki nem elég kreatív, máskor meg olyan felhőszakadás van, hogy egyszerűen lépni sem lehet, legjobb lefeküdni a földre (és napokig nem áll el)... Aztán olyan páratartalom, hogy alig bírsz levegőt venni, csak lihegsz, mint egy asztmás, és akkor még a hőségről nem beszéltem van hogy kisüt a nap és percek alatt vagy 50 fok lesz... vannak még életveszélyes növények is szárazon is vízben is... különféle trópusi csalánozók, amikhez nem ajánlatos hozzáérni. mert nem biztos hogy túléled... szóval nem ennyi hogy van jegesmedve meg -40, hanem sokkal több veszély van... a terepről nem is beszéltem... bármikor besétálhatsz egy ingoványba vagy épen egy trópusi darázsfészekbe (elég ha egy megcsíp)... A vad trópusi dzsungel sokkal durvább mint a sarkvidék... megfelelő felszerelés nélkül egyiket sem könnyű túlélni...
MayorAnna
2021. május 22. 22:13
A hölgy jókor van jó helyen - ennyi a bajnokfotókról.
hegyivadász
2021. május 22. 21:32
Irigylem, hogy az északi tájakra viszi a munkája! Valahogy jobban vonz a hó és a hideg, mint a tengerpart és pálmafák. Az se rossz, nem mondom, de van valami varázsa ezeknek az északi tájaknak.
Akitlosz
2021. május 22. 21:20
"Tudományos cikkek igazolják, hogy az északi féltekén a folyamatos talajfagyban 1300 gigatonna szén van, s a szén-dioxid és a metán a levegőbe jutva még inkább felgyorsíthatja a globális felmelegedést." Igazolják, hogy felgyorsíthatja? Az ám a komoly tudomány! Akik káros anyagnak akarják beállítani a széndioxidot ők nem értenek ehhez. Széndioxid nélkül minden földi élet kihal. 125-ször !!! ennyi széndioxid kellene a levegőbe, hogy az emberre mérgező legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!