Mikszáth üzenete minekünk

2019. december 04. 16:47

„Bárcsak itt is úgy lenne, mint Angliában. Hogy itt is megvolnának a whigek és a toryk. Az egyik a hatalomban, a másik türelmetlenül kopogtatva a hatalom ajtaján. De mi is buktassa meg Tiszát most? A habarékok? Szegények!”

2019. december 04. 16:47
Orbán Balázs
Orbán Balázs

Nemrég újra a szemem elé sodorta az élet ezeket a sorokat. Nagy hatást tettek rám, ugyanis mintha a mai kor helyzetét írnák le. Pedig jó százharminc éve íródtak. Ez az idézet Mikszáth Kálmántól származik. Az ünnepelt író országgyűlési képviselőként ténykedett, Tisza Kálmán miniszterelnökségétől kezdve szinte végig a dualizmus politikai életének meghatározó szereplőjét tisztelhetjük benne.

Mikszáth Kálmánt nem lehet azzal vádolni, hogy kora politikai berendezkedésének, vagy akár a kormánypártoknak kritikátlan híve lett volna. És nem lehet tőle elvitatni szarkasztikus humorát, kiváló realitásérzékét sem. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy parlamenti tudósításai azóta is töretlen népszerűségnek örvendenek. Hiszen kísértetiesen ismerősek ezek a régi helyzetértékelések azok számára, akik a jelen politikai, illetőleg parlamenti vitáit követik. Mikszáth gyakran szólt elismeréssel Tisza Kálmánról, aki a magyar történelem leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke volt. Őt a közéletben ellentmondást nem tűrő vezetői stílusa miatt hívei és ellenfelei is Generálisnak becézték. Ez a különleges államférfi tehetségével, elhivatottságával messze kiemelkedett a mezőnyből.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!