Ferenc pápa: Az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van

2017-06-04 14:40:52
A katolikus egyházfő pünkösd vasárnapi szentmiséjén arról beszélt: az egyházban az egymástól való különbözőség egység nélkül nem vezet eredményre, de sokszínűség nélküli egység sem eredményes, mivel az a szabadság megszűnéséhez vezethet. Azt is mondta: nem lehet „jobb- vagy baloldali” kereszténynek lenni ahelyett, hogy fivérek és nővérek az egyház „alázatos és hálás” fiai lennénk.

Az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van – hangsúlyozta Ferenc pápa a római Szent Péter téren pünkösd vasárnap kora délelőtt bemutatott szentmisén. A mise után, a Mennyek Királynője (Regina Coeli) – imádságot kísérő rövid beszédében Ferenc pápa elítélte a londoni merényletet. Kijelentette, ismét ártatlan civilek voltak az áldozatok.   

A pünkösdi misén mondott homíliájában Ferenc pápa azt mondta, hogy a Szentlélek „kreatív”, mivel mindig  új dolgokat teremt. 

Megjegyezte, hogy az egyházban az egymástól való különbözőség egység nélkül nem vezet eredményre. Ha mindenki másképpen gondolkodik, akkor egyesek azt hiszik, egyedül ők a múlt „hajthatatlan” letéteményesei, csak ők birtokoljak az igazságot, mások viszont „avantgardisták” és kizárólag a jövőbe tekintenek – hangsúlyozta Ferenc pápa. Hozzátette: hasonlóképpen a sokszínűség nélküli egység sem eredményes, mivel ez a szabadság megszűnéséhez vezethet. Ha mindenki egyformán gondolkodik, akkor ez homológiához vezet, szabadság nélkül – jelentette ki. 

Ferenc pápa azt mondta, az egyházban nem lehet „oldalt” választani, egyiknek vagy másiknak „szurkolni” az egységes egyház helyett, nem lehet „jobb- vagy baloldali” kereszténynek lenni ahelyett, hogy fivérek és nővérek az egyház „alázatos és hálás” fiai lennénk.          

A pápa szavait tűző napon több tízezren hallgatták a Szent Péter téren. 

Pünkösdi hagyomány szerint a római Pantheon mennyezeti nyílásából több tízezer vörös rózsaszirmot szórtak le le a Szentélek eljövetelének jeképeként vasárnap délben. 

(MTI)