Fideszesebbek vagyunk a fideszeseknél

2016-10-28 13:53:21

Szél Bernadett
Kötőszó blog
Az egyházi és a családi mintát is egyaránt nagyon fontosnak tartom. Ha innen közelítjük meg a dolgokat, akkor polgári értékek tekintetében fideszesebbek vagyunk a fideszeseknél. Interjú.

A pápának szívügye a menekültkérdés is, következetesen kiáll a menekültek, elesettek megsegítésének krisztusi parancsa mellett. Ön a politikai, sőt még a kutatói pályája előtt, 2002-ben programvezető volt a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnél. Ez az elköteleződés, civil szerepvállalás fakadhatott keresztény indíttatásból?

A mi családunkban mindig is természetes volt, hogy segítünk a gyengébbeknek. Nekem mindig azt tanították, és számomra ez egyben szakmai és politikai alapérték is, hogy az lehet erős ember, aki segíti a gyengébbet. Aki bántja a gyengébbet, az gyenge ember. Mindig azok a papok, püspökök voltak rám nagy hatással, akiken azt láttam, hogy másokért élnek. Ezért az egyházi és a családi mintát is egyaránt nagyon fontosnak tartom. Ha innen közelítjük meg a dolgokat, akkor polgári értékek tekintetében fideszesebbek vagyunk a fideszeseknél. 

Azért, mert család kiemelt szerepet kap a programjukban?

Igen, de mi a családi életet nem kőbe vésett szerepek mentén képzeljük el, hanem a társadalomban és a zöldpolitikában kiemelten fontos kisközösségi élet bázisaként. A család az a hely, ahol feltétel nélkül szeretjük egymást. A politikusoknak azon kívül, hogy minden létező eszközt megadnak a biztonsághoz, a tervezhetőséghez, nem szabad beleszólniuk az emberek életébe.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.