Mária-utas zarándoklatáról írt könyvet gróf Bethlen Istvánné

2016-05-17 11:08:48

Írta: Szilvay Gergely
Izmusok jönnek, ideológiák mennek, de a kősziklára épített egyház marad – mondja gróf Bethlen Istvánné a Mária-úton való zarándoklásról és történelmi családokról szóló kötetének bemutatóján.

A zarándoklással kapcsolatos praktikus tanácsokat és történelmi kitérőket is tartalmaz gróf Bethlen Istvánné Vajda Éva új könyve, amelyet zárt körben mutattak be egy Váci utcai étteremben. A kötet címe: Mária-úton Boldogasszonnyal; Bethlen Istvánné Mariazelltől Nagykovácsiig járta le a Csíksomlyóig tartó zarándokutat. 

 
Eredetileg – mint meséli – az El Caminót szerette volna végigjárni, de a fővárostól délre fekvő Délegyháza polgármestereként is sok dolga volt, valamint a térde is tönkre ment, ezért került képbe a Mária-út. Mint mondja, arra kérte Istent, jöjjön rendbe a térde, s miután ez egy orvos segítségének köszönhetően is megtörtént, nem volt más választás, el kellett indulni.
 
Négyen mentek volna, de végül csak egy társa akadt – mondja a szerző, hozzátéve: az életéért való hálaadásként, valamint a családért és a hazáért zarándokolt. Eredetileg nem készült rá, hogy könyvet ír belőle, csak egy harminc oldalas naplója volt – végül azonban könyv lett belőle, amelyben a zarándoklat kerettörténet a családi történetek körül. A szerző kiemelte: sokat köszönhet férjének, Bethlen Istvánnak, akinek lexikonszerű memóriája van. 
 
Bethlen Istvánné elmondja: ő nem született hívő családba, és leendő férje hívta el szentmisére, amikor udvarolt neki. Ott érintette meg a hit, úgy érezte, megtalálta, amit keresett. 
 
A kötet a Mária-tisztelet jegyében is született, ám ennek ellenére a szerző ökumenikusnak tartja: mint mondja, a protestáns felekezetek is tisztelik a Szűzanyát, Rákóczi seregei a máriás zászló alatt vonultak hadba. 
 
A kötetben sokat olvashatunk a felmenőkről: Bethlenekről, Wesselényiekről (Wesselényi Miklós Bethlen István dédapja volt) és a Tisza-családról. 
 
A szerző a könyv kapcsán szóba hozza a migráció kérdését, kiállva Orbán Viktor politikája mellett, és elítélően beszél a „genderizmusról”, majd megállapítja: „izmusok jönnek, ideológiák mennek, de  a kősziklára épített egyház – marad.”
 
***
 
Gróf Bethlen Istvánné: Mária-úton Boldogasszonnyal. Gondolatok hitről, magyarságról, történelemről, történelmi családokról némely gyakorlati tanáccsal. Kairosz, 2015.