Jel lesztek

Open Doors: 130 millió keresztényt üldöznek folyamatosan

2016-01-27 13:11:48
Több mint hétezer keresztény halt meg a hite miatt 2015-ben, és folyamatos üldözésnek van kitéve 120-130 millió Krisztus-követő – derül ki az Open Doors új jelentéséből. A nemzetközi szervezet rámutat, hogy évek óta folyamatosan nő a valamilyen mértékben hite miatt üldözött keresztények száma.

Az Open Doors nevű nemzetközi keresztény szervezet évente teszi közzé jelentését, az úgynevezett világüldözési indexet az elmúlt év keresztényüldözésének a helyzetéről – írja az evangélikus.hu.

2014-ben a hitük miatt kivégzett keresztények száma 4344 volt, 2015-ben ez a szám 7100-ra emelkedett. A keresztény templomok, imaházak, intézmények elleni bombatámadás, gyújtogatás a 2014. évi 1062-höz képest, több mint kétszeresére, 2406-ra nőtt. Az Iszlám Állam tovább növelte rekordlistáját a meggyilkolt, lefejezett keresztények számával. Legelrettentőbb a tunéziai tengerparton kivégzett 22 egyiptomi kopt vendégmunkás példátlan esete volt. Az El Shabab és a Boko Haram Nigériában, Kenyában, Líbiában „mesterkedett” eredményesen. Legbrutálisabb tettük 2015 nagycsütörtökén a kenyai Garissa egyetemén kivégzett 147 keresztény egyetemista volt.

Államellenes összeesküvők

A diktatórikus Észak-Korea maradt az élen a legfrissebb lista adataiban, itt üldözik a legkegyetlenebbül a keresztényeket. Összesen 91 653 észak-koreai keresztényt tartanak számon, akik magán- és családi életükben, szociális viszonyaikban, egyházi és más tekintetben szenvedtek el hátrányt hitük miatt, kerültek börtönbe, munkatáborba. Második helyre jött fel Irak, harmadik helyen van Eritrea.

A világindex közel háromszáz oldalas elemzése szerint százezer keresztény vált mártírrá eddig, illetve 120-130 millió keresztényt üldöznek állandóan. Eritreában a keresztényeket államellenes összeesküvések gyanújával tüntetik el őket vagy börtönzik be. Pakisztánban az egyik legnagyobb arányú a testi brutalitás, megalázás, testi sértés. Az országban halálbüntetés jár a blaszfémiáért, az Allah-káromlásért vagy a másfajta hit propagálásáért.

Az elemzés szerint a 2000-res évek közepe óta folyamatosan nő az üldözött keresztények száma.